Цветелина Цветкова

Свързани новини

26.06.2023 10:34

Пострадала при протестите през 2020 г. осъди за втори път МВР

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Столичната дирекция на вътрешните работи е осъдена да плати 40 000 лв. на Цветелина Цветкова като обезщетение за претърпени от нея неимуществени вреди, настъпили от незаконосъобразни действия на служителите на МВР по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Това се вижда от решение на Административния съд в София, постановено на 21 юни, съобщава Сега.


Цветкова, която полицаите снимаха разголена, твърди в исковата си молба, че МВР ѝ е причинило непоправими вреди с побой и гавра на полицейски служители, станали преди задържането ѝ за 24 часа на 10 юли 2020 г. при участие на мирен протест. Момичето вече окончателно осъди МВР по Закона за отговорността на държавата заради незаконното задържане. Пред съда МВР пледира, че предявените искове са недоказани по основание и размер и следва да бъдат отхвърлени. Прокурорът Стоян Димитров, който се явява по делото, обаче посочва, че искът на Цветкова е основателен.


В иска си Цветкова разказва как по време на протеста на 10 юли 20200 г. група униформени служители на МВР са се нахвърлили върху гражданите и са започнали да ги удрят, както и да издърпват част от тях към колоните на МС. Цветкова сочи, че ѝ е нанесен побой с ръце и крака. От влаченето ѝ потникът ѝ се е скъсал и тя била с разголени гърди, като през това време е снимана от служителите на реда. Един от полицаите я е галил, с обещания за сексуално насилие зад колоните, в ареста и след това. Впоследствие хората са напръскани със сълзотворен газ. Кадрите от случилото се при колоните показват побоя и издевателствата на полицейските чинове.


От събраните по делото доказателства - медицински документи и показания на свидетел, безспорно се установява нанасяне на телесни повреди, както унижението и гаврата, посочва в решението си съдия Теодора Милева.


Тя обяснява и какво е констатирала експертизата по делото - "психичното състояние до момента на психологичното изследване се установяват ясни симптоми, припокриващи критериите на посттравматично стресово разстройство. Водеща емоция през цялото време е страхът.


След протеста събитието е променило начина й на живот и то в негативен аспект, като към настоящия момент не е напълно преодоляла психическата травма от случилото се.”


Съдът определя като справедливо обезщетение от 40 000 лв., като обяснява, че съобразява това с практиката на Европейския съд по правата на човека. Решението на съдия Милева не е окончателно и както Цветкова, така и МВР могат да го обжалват пред Върховния административен съд.



Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв