Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), след като заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна.

Свързани новини

06.03.2023 16:54

Протестираща осъди МВР заради побой зад колоните на Министерския съвет

Видян 2403 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане, съобщава Сега. Цветкова, която полицаите снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лв., но Административният съд в София (АССГ) преценява, че е справедливо тя да получи 2900 лв. Момичето не обжалва, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, но СДВР атакува решението на съдия Доброслав Руков и така процесът стига до Върховния административен съд (ВАС).


На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Пред ВАС прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост.


Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), след като заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна.
По делото пред АССГ са установени твърденията на Цветкова за задържането й по време на протеста, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унизения в тази връзка, отвеждането й в Трето РУ на МВР и задържането й там около 22-23 часа. Магистратите приемат още, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането й, нараняванията, поведението на полицаите.


"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане." Така съдия Руков отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци