Свързани новини

26.05.2013 12:40

Поне 30 души в ареста след неразрешена гей демонстрация в Москва

Видян 1191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската полиция съобщи, че е задържала поне 30 защитници на правата на хомосексуалистите и техни противници при неразрешена демонстрация в Москва, съобщи БТА.


Активистите се опитали да разгънат транспаранти, осъждащи хомофобското законодателство, подкрепяно от Кремъл, пред Държавната дума (долната камара на руския парламент), когато били нападнати от защитници на православието, носещи икони и кръстове.


През януари Държавната дума прие закон, наказващ с големи глоби обществени мероприятия и разпространяването на информация за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални сред непълнолетните. Законът все още трябва да получи окончателно одобрение.


Междувременно поне 50 защитници на правата на хомосексуалистите се включиха в първия гей парад в Украйна въпреки съдебна забрана и опитите да се попречи на проявата, предаде Асошиейтед прес. Участниците в мирната демонстрация в Киев носеха плакати срещу дискриминацията и унизителните стереотипи за гейовете.


Полицейски части за борба с безредиците охраняваха парада и предотвратиха опити на десетина мъже да нападнат активистите.


Маршрутът на шествието бе държан в тайна до последната минута заради сигурността, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. По споразумение с градските власти парадът не навлезе в центъра на града. Организаторите трябваше да се откажат от първоначално планирания маршрут заради опасения за сигурността на участниците.


По-рано организаторите планираха днес да проведат гей форум "Киев прайд 2013" в центъра на украинската столица. По искане на градските власти обаче съдът забрани всички акции, които не са свързани с чествания днес и утре Ден на Киев, припомня ИТАР-ТАСС.


Неотдавна Украйна прие два закона, забраняващи пропагандата на хомосексуализма. Поддръжниците на това законодателство твърдят, че целта е да бъдат защитени децата. Според противниците му обаче подобни мерки имат за цел по-скоро да отклонят вниманието на хората от по-неотложните проблеми на страната.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв