71-годишната местна жителка Тамара плаче пред разрушената жилищна сграда в Мариупол във вторник. (Александър Ермоченко/Reuters)

Свързани новини

20.04.2022 12:30

Помощник на Зеленский отправи предупреждение за мирните преговори

Видян 1362 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висш съветник на украинския президент Владимир Зеленский предупреди, че мирните преговори с Москва могат да бъдат прекратени, ако руските войски превземат Мариупол - стратегически важен пристанищен град на Черно море.




По време на брифинг президентският съветник Алексей Арестович обсъди развитието на конфликта, а именно последния стремеж на Русия да освободи цялата територия, за която Донецката и Луганската народна република претендират като за своя суверенна територия, както и перспективата за постигане на споразумение чрез преговори за прекратяване на сраженията.




Ако обаче руските войски успеят да превземат напълно Мариупол - ключово пристанище и вторият по големина град в Донецка област - "може да няма мирни преговори", каза Арестович.


 


"Тогава основният ни курс на действие ще бъде пълното унищожаване на врага, като разчитаме на западната помощ и на факта, че руснаците няма от кого да получат помощ", продължава съветникът.


 


 Мариупол, където се водят едни от най-тежките сражения по време на конфликта между Русия и Украйна, понастоящем до голяма степен е под контрола на руските сили, като един от последните големи джобове на украинските войски се намира в стоманодобивния завод "Азовстал" в града.


 


 


По-рано във вторник руските военни заявиха, че ще позволят на тези войници да се предадат, ако сложат оръжията си - включително бойци от "националистически батальони" и "чуждестранни наемници" - като им предложиха да напуснат обекта по обяд московско време. По-късно тя отправи ново предложение, като отложи крайния срок и заяви, че на войските ще бъде разрешено да напуснат по определен "хуманитарен коридор", но не получи отговор от украинските представители.


 


В края на март руското министерство на отбраната обяви, че първият етап от военната операция в Украйна е приключил, като отбеляза, че силите на страната ще се изтеглят от Киевския регион и ще се съсредоточат върху "освобождаването на Донбас" Мариупол е разположен в южната част на региона.




Арестович обаче настоява, че "битката няма да се развие в полза на Русия", като твърди, че офанзивата в Донбас "ще се провали", в немалка степен благодарение на военната помощ, предоставена от външни сили.




В национално обръщение във вторник президентът Зеленский повтори исканията си към западните държави да увеличат подкрепата си, като заяви: "Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем. . . вече щяхме да сме приключили тази война. " Той отбеляза, че по-рано през деня е провел разговори с лидерите на Нидерландия и Европейския съюз за предоставяне на допълнителна помощ.


 


 До момента САЩ и съюзниците им от НАТО са предложили на Киев милиарди долари под формата на оръжия и друга военна помощ, включително 2,6 милиарда долара само от САЩ, откакто Русия започна офанзивата си в края на февруари. Последните доставки включват тежка артилерия, безпилотни самолети, военни хеликоптери, както и допълнителни противотанкови и противовъздушни боеприпаси.


 


 


 Снимка: Ротйрес, 71-годишната местна жителка Тамара плаче пред разрушената жилищна сграда в Мариупол във вторник


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци