Украинските сили в обсадения град са се консолидирали около масивната стоманена фабрика Азовстал

Свързани новини

20.04.2022 09:37

Украински командир иска международна евакуация от завода в Мариупол, тъй като ситуацията е "критична"

Видян 43234 пъти | Коментари 10
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Майор Сергей Волина, командир на 36-та отделна бригада на морската пехота на Украйна, говори по телефона с CNN от обсадения град Мариупол във вторник вечерта и поиска трета страна да осигури евакуация на войници и цивилни, задържани в стоманодобивния завод Азовстал под тежка руска бомбардировка.





 Припомняме, че във вторник Русия предложи още един шанс за капитулация на останалите украински сили, които се намират в завода - да напуснат обекта между 14:00 и 16:00 ч. московско време, без да носят оръжие или боеприпаси и ще бъдат пощадени.


 


„Говоря пред света“, каза Волина. „Това може да бъде последното ми изявление, защото ни остават само няколко дни или дори часове. Апелираме към световните лидери да приложат процедурата по извличане на военните от Мариуполския гарнизон, на цивилните, които са с нас тук, във завода. Молим ви да ни заведете на територията на трета държава и да ни осигурите сигурност."


 


 


Украинските сили в обсадения град са се консолидирали около масивната стоманена фабрика Азовстал. Украинските власти казаха, че стотици цивилни се приютяват в мазетата на масивния стоманолеярен завод. Служител на полицията в Мариупол каза пред CNN, че доставките на храна и вода намаляват на фона на тежки бомбардировки.


 


 Запитана как може да се улесни евакуацията, Волина каза: "Това трябва да стане на ниво споразумения. Ако говорим за практическо приложение, това може да е кораб с хеликоптери, например, който да ни вземе. Или международна хуманитарна мисия, която да дойде при нас, да гарантира сигурността ни и да ни придружава по пътя към държавата, която ще поеме такива ангажименти. "




Волина описва ситуацията в завода като "критична", с голям брой ранени войници и ограничена медицинска помощ.


 


"Напълно сме обкръжени", каза той. "Има около 500 ранени военни, на които е много трудно да се осигури медицинска помощ. Те буквално гният. На територията има цивилни граждани. Те също страдат от експлозии, взривове върху тях, в близост до тях. Те [руснаците] използват срещу нас тежки авиационни бомби и нанасят удари с артилерия. "




"Това се случва постоянно. Градът е разрушен. Вражеските групи ни превъзхождат десетки пъти, имат пълно предимство във въздуха, артилерията, оборудването, живата сила. Борим се до последно, но ни остава много малко време", продължава той.




Украинският командир смята, че на територията на завода са се укривали "стотици цивилни".


 


 "Обръщаме се към абсолютно всички световни лидери: Който е в състояние да поеме такива ангажименти, който е в състояние да успее в краткосрочен план да се споразумее за такава процедура", каза той. "Знаем, че има известно развитие и разговори с турската страна, че тя действа като гарант. Вероятно Съединените щати, защото вярваме, че това е много силна държава със силен лидер, [президента Джо] Байдън, и че той лично може да реши този въпрос в най-кратки срокове. Или този проблем може да бъде решен с негова помощ за кратко време. "




Волина отказа да коментира броя на военните, които се намират в "Азовстал".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 САРДИТ 23.04.2022 15:18

    Защо, цивилните, стоят там и не излизат, Русия не воюва с населението....значи азовците силово ги държат там !! А, наглият азовски командир -- не смеят да се предадат, защото те добре си знаят какви зверства са вършили там, и се опасяват от законно съдебно преследване !!

  • 009 Кунка Опанасенко 22.04.2022 10:38

    ПО-ГОЛЯМА НАГЛОСТ СВЕТЪТ НЕ Е ВИЖДАЛ И ЧУВАЛ! РУСИЯ ПОНЕ 5 ПЪТИ ДО СЕГА ВИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ПРЕДАДЕТЕ И ЩЕ БЪДЕТЕ ОБСЛУЖЕНИ И ОТ МЕДИЦИ! ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ ПО ОБЯВЕНИТЕ ОТ ТЯХ КОРИДОРИ?!? ВИЕ САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО!!! УБИЙЦИ, МОЛЯТ ЗА СПАСЕНИЕ - ХА-ХА-ХА!!!

  • 008 Anonimen 21.04.2022 01:06

    Защо трета държава? Нали си имат главнокомандващ и президент. И защо има цивилни?

  • 007 Anonimen 20.04.2022 20:09

    Що за наглост има това лайно?

  • 006 Anonimen 20.04.2022 18:35

    мри гадино колко пъти ви призоваваха да се предадете

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец