Полицейското управление на Ню Йорк е върнало четириногия робот Digidog на Boston Dynamics заедно с по-голям и по-закръглен робот за наблюдение, наречен K5 ASR

Свързани новини

14.04.2023 07:04

Полицията в Ню Йорк приема отново кучета роботи

Видян 1038 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полицейското управление на Ню Йорк е върнало четириногия робот Digidog на Boston Dynamics заедно с по-голям и по-закръглен робот за наблюдение, наречен K5 ASR, разкри кметът Ерик Адамс на пресконференция на Таймс Скуеър.

Кучетата-роботи, вдъхновили епизод от антиутопичния телевизионен сериал "Черното огледало", ще се използват само при "ситуации със заложници, бомбени заплахи, антитерористични ситуации, неща, при които най-добрият начин на действие ще бъде да се изпрати първо Дигидог, а не човек", заяви пред репортери началникът на отдел в нюйоркската полиция Джеф Мадри, наричайки ги "животоспасяващо устройство".

Кучетата са оборудвани с камери и двустранна комуникация, но използването им като оръжие е в разрез с условията за ползване на услугата на Boston Dynamics. Градът е закупил две за 750 000 долара, но "използвахме пари от конфискация", увери репортери служител на нюйоркската полиция.


Друга нова придобивка на полицията в Ню Йорк, K5 ASR, е "напълно автономен робот за охрана на открито", който се използва за събиране на разузнавателна информация. Мадри го сравнява с прахосмукачка-робот Roomba. Два К5, присъстващи на пресконференцията, изглежда имаха технически проблеми, като стояха неподвижно за минута, преди да се отдалечат. Накрая един безплътен глас обеща да "свърши нещо".

Нито един от двата робота няма да бъде оборудван с технология за разпознаване на лица, заяви комисарят на нюйоркската полиция Кичант Сюъл, като настоя, че въвеждането на системата ще бъде "прозрачно, последователно и винаги в сътрудничество с хората, на които служим".

"Вярвам, че технологията е тук, не можем да се страхуваме от нея", заяви кметът Адамс, като обясни, че предшественикът му Бил деБлазио е сгрешил, като е пенсионирал кучето-робот поради общественото недоволство. "Няколко гръмогласни души се противопоставиха на това и ние направихме крачка назад - аз не работя по този начин".

Предишният Digidog на нюйоркската полиция беше изведен от експлоатация през 2021 г., след като жители и местни политици повдигнаха въпроси за безопасността и отчетността, както и за разходите. Един съветник дори внесе "Закон за спиране на роботите убийци" с надеждата да предотврати оживяването на епизода с кучето-робот от "Черното огледало".

Тези опасения продължават да са на преден план в противопоставянето на технологичните полицейски усилия на Адамс. "Нюйоркската полиция превръща лошата научна фантастика в ужасна полицейска дейност", заяви в изявление след пресконференцията Алберт Фокс Кан, изпълнителен директор на проекта "Надзор над технологиите за наблюдение".

Адамс настоява, че лидерите на общността ще участват в процеса на вземане на решения дали искат Digidog в своите квартали. Въпреки това, когато член на публиката попита дали кучето ще се върне "обратно в изолатора", ако не е желано в дадена общност, той отговори отрицателно. "Диджидог е извън изолатора", похвали се той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион