„Роботът“ всъщност е изкуствен интелект (AI) и работи чрез приложение за телефон. То е разработено така, че да слуша какво се говори в съдебната зала и чрез слушалки да диктува на жалбоподателя какво да каже.

Свързани новини

11.01.2023 09:35

Адвокат-робот ще пледира за първи път пред съда

Видян 910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Адвокат-робот ще пледира за първи път пред съда – той ще съветва жалбоподателя по време на заседание по дело срещу глоба за превишена скорост. Това се очаква да се случи през февруари в САЩ, съобщи news.lex.bg.

„Роботът“ всъщност е изкуствен интелект (AI) и работи чрез приложение за телефон. То е разработено така, че да слуша какво се говори в съдебната зала и чрез слушалки да диктува на жалбоподателя какво да каже.

То е създадено от собственика на чатбота за правни услуги DoNotPay Джошуа Броудър.

Кой е жалбоподателят и пред кой съд ще се яви, засега се пази в тайна. А от фирмата обещават да възстановяват разноските, ако делото бъде загубено.

Заради критиката на юристи, че става дума за елементарно дело, Броудър обяви в „Туитър“, че дава 1 000 000 долара на адвокат или гражданин, който има предстоящо заседание пред Върховния съд на САЩ, за да носи безжични слушалки и да осъществи защитата си, като повтаря точно каквото му диктува изкуственият интелект.

Офертата предизвика коментари сред юристите и някои от напомнят, че Върховният съд на САЩ не допуска адвокатите да използват електронни устройства докато пледират.

Броудър разработва чатбота си за правна помощ, защото самият той започнал да трупа много глоби за паркиране. В интервюта той обяснява, че хората го използват за малки искове – под 10 000 долара, както и за спорове за социални помощи и договори за наем, с които по думите му на адвокатите не им се занимава.

Джошуа Броудър е завършил компютърни науки в „Станфорд“.

„Ню Йорк поуст“ цитира разказа му, че е отнело доста време, за да се обучи AI асистентът на съдебната практика, обхващаща широк кръг от въпроси и да се гарантира, че приложението „ще се придържа към истината“.

„Опитваме се да сведем до минимум правната си отговорност. Не е добре, ако приложението изкривява фактите и е твърде манипулативно“, коментира Броудър.

Той сочи, че софтуерът е коригиран така, че да не реагира автоматично на всичко, което чуе в съда. Вместо това, ще се вслушва в аргументите и ще ги анализира преди да инструктира клиента си да отговори.

Крайната цел на Броудър е приложението „да замени изцяло някои адвокати, за да спести пари на подзащитните им“.

„Всичко е въпрос на език и за това адвокатите таксуват стотици или хиляди долари на час. Все още ще има много добри адвокати, които може да спорят в Европейския съд по правата на човека, но много адвокати просто таксуват твърде много пари за копи-пействане на документи и мисля, че те определено ще бъдат заменени и те трябва да бъдат заменени“, коментира разработчикът на изкуствения интелект.


 


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят