30.08.2022 23:08

Почина Горбачов

Видян 4212 пъти | Коментари 8
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последният съветски лидер Михаил Горбачов, човекът, който доведе до падането на комунизма и разпада на соцлагера, част от който беше и България, почина късно в понеделник вечер, съобщи официалната руска агенция Новости. Новината след час беше потвърдена и от АП. Горбачов беше на 91 и половина години - роден е на 2 март 1931 г.  Избран за генерален секретар на ЦК на КПСС, той оглави Съветския съюз през 1985 г. Неговата перестройка постави началото на края на комунистическото управление в Москва и в цяла Източна Европа. Той не успя да съхрани червената империя и остана не само първият, но и последният президент на СССР, който сам обяви за разпуснат нна 25 декември 1991 г., след като зад гърба му президентите на обявилите се за независими Русия, Украйна и Беларус разпределиха наследството на Съветския съюз. Независимо, че на референдум месеци по - рано 76% от населението на страната се обявява ЗА запазване на единната 70 г. общност от държави.


Роден в дълбоката руска провинция, преминал през различни чиновнически нива, той има невероятния шанс на почивка в управляваната от него Ставрополска област да дойде шефът на КГБ и член на Политбюро на ЦК на КПСС Юрий Андропов. Той го подготвя за наследник на Брежнев като лидер на СССР. През 1979 г. е привикан в Москва за секретар на ЦК на КПСС. Когато през 1982 г. Брежнев умира, понеже няма достатъчно гласове за нов млад лидер, Андропов поема ръководството тежко болен и убеждава най-влиятелния си съратник Громико кого да посочи за следващ ръководител на империята. Когато самият шеф на КГБ също издъхва, старите членове на Политбюро - колективният орган начело на Партията, все пак избират Константин Черненко да управлява от 1984 г. съветската империя. Когато и той умира, изборът е между протежето на Андропов и двама от любимците на Брежнев - единият от които е бащата на сегашния азерски президент Алиев. Верен на обета си пред кагебееца, старейшината Громико налага Горбачов за партиен лидер, а сам се отказва след десетилетия като външен министър от поста си, но поема позицията на държавен глава - председател на Върховния съвет на СССР. Така Горбачов става лидер на Съюза, съставен от днешни 15 държави, и на целия соцблок - сегашната Източна Европа. Започва курс на демократизация на соцсистемата, гласност и сближаване със Запада. Срещу 15 милиарда марки, при очаквани от страна на Германия да й бъдат поискани поне 50 млрд. според спомените на тогавашния канцлер Кол, който води преговорите, Горби се съгласява на обединението на страната и изтеглянето на руските окупационни войски от източната й част - тогавашната държава ГДР. Михаил Сергеевич твърдеше до последните си дни, че е договорил със САЩ и важните им съюзници НАТО да не се разширява на Изток в бившите соцдържави, но това никога не е фиксирано в официален документ на най-високо равнище. 


В същото време Горбачов е човекът, наложил мълчание в целия соцлагер, включително у нас, за аварията в Чернобил през 1986 г. Също поради управленските му неумения, придружени от спадането на цените на петрола, икономиката на страната му, а и на тясно свързаната с нея цяла Източна Европа изпада в сериозна икономическа  криза, особено след 1987 г. Неговото решение е да спре помощите за сателитите, включително и за България - за нас тогавашни над половин милиард долара годишно, равностойни на поне 2,5 - 3 млрд. долара днес. Също така не желае да работи с тогавашния ни лидер Тодор Живков. Когото и успява да свали чрез дворцов преврат на 10 ноември 1989 г. Горбачов сваля и другите дългогодишни лидери в соцблока, като последен оцелява румънеца Чаушеску, който е разстрелян.


През 1990 г. Горбачов става носител на Нобеловата награда за мир, главно заради заслугите му за рухването на Берлинската стена и Желязната завеса и обединението на Германия. Тя има и финансов еквивалент на над 1 милион долара.     


След падането си от власт, Горбачов беше в тежки отношения с президента на Русия Борис Елцин, при когото, а и след това при Путин, Михаил Сергеевич неколкократно и безуспешно се кандидатира за държавен глава на РФ. През последните години живееше предимно в чудесно имение в Германия, където се и лекуваше. Той до смъртта си не можа да приеме смъртта на своята съпруга Раиса - най-близкият му съмишленик и приятел. Това се отрази много тежко на здравословното състояние на легендарния политик.


Според информациите за финала на житейския му път обаче в своя край Горбачов е бил настанен в Централната клинична болница - московската Правителствена, където издъхнаха и неговите предшественици като повелители на червената империя - Брежнев, Андропов, Черненко, както и големият му враг и наследил от него кремълския трон - Борис Елцин. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 ТАСС е упълномощена да съобщи 31.08.2022 12:14

    Съвременният Юда най сетне ни освободи от присъствието си! И все пак не ми е ясно този предател, как живя толкова дълго виждайки ужасните последствия за съветските народи от предателството му! В СМЪРТТА МУ ИМА НЕЩО СИМВОЛИЧНО, ЗАЩОТО ТЯ ИДВА В МОМЕНТА, КОГАТО ЗАПОЧВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УНИЩОЖЕНОТО ОТ НЕГО В РУСИЯ !!!

  • 002 Anonimen 31.08.2022 04:58

    Горбачов беше добър, но наивен човек. Няма защо да бъде обвиняван; всички бяха такива. През 1990 китайската икономика беше 4-5 пъти по малка от тази на СССР, сега е десет пъти по голяма от тази на Русия и дори и най-оптимистичните (за САЩ) очаквания са, че до 10 г ще надмине икономиката на САЩ по номинал. По PPP я надмина преди повече от 10 г. Китай не прояви интерес към демокрацията; просто даде икономическа свобода на хората. Ако и те бяха правили експерименти с тази чужда за тях култура сега щяха да са ужасна каша: поне 4-5 държави с постоянна несигурност и невиждан хаос. Що се отнася до сегашната ситуация Горбачов каза, че са го излъгали, като Буш старши устно му обещава, че НАТО няма да се разшири на Изток дори и с един инч. Не че можеха да направят нещо, дори и да не му бяха обещали, но все пак е важно за историята. През последното десетилетие, а и повече подкрепяше политиката на Путин. Но светът се мени по бързо, отколкото сме в състояние да осмислим. През 1945 икономиката на САЩ е 50% от световната; днес е около 17% и то при силно надценен долар и лоша методология. Реално е вероятно около 10-12%. Вече около 10 държави кандидатстват за членство в BRIKS - Аржентина, Египет, СА, Алжир, Индонезия, Мексико ако не се лъжа и пр.

  • 001 Извадка от Историята на света 31.08.2022 02:18

    Спазвайки старата мъдрост: "За починалите или добро или нищо" , ще кажем, същото като и за Елцин: НИЩО!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови