30.08.2022 23:08

Почина Горбачов

Видян 4124 пъти | Коментари 8
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последният съветски лидер Михаил Горбачов, човекът, който доведе до падането на комунизма и разпада на соцлагера, част от който беше и България, почина късно в понеделник вечер, съобщи официалната руска агенция Новости. Новината след час беше потвърдена и от АП. Горбачов беше на 91 и половина години - роден е на 2 март 1931 г.  Избран за генерален секретар на ЦК на КПСС, той оглави Съветския съюз през 1985 г. Неговата перестройка постави началото на края на комунистическото управление в Москва и в цяла Източна Европа. Той не успя да съхрани червената империя и остана не само първият, но и последният президент на СССР, който сам обяви за разпуснат нна 25 декември 1991 г., след като зад гърба му президентите на обявилите се за независими Русия, Украйна и Беларус разпределиха наследството на Съветския съюз. Независимо, че на референдум месеци по - рано 76% от населението на страната се обявява ЗА запазване на единната 70 г. общност от държави.


Роден в дълбоката руска провинция, преминал през различни чиновнически нива, той има невероятния шанс на почивка в управляваната от него Ставрополска област да дойде шефът на КГБ и член на Политбюро на ЦК на КПСС Юрий Андропов. Той го подготвя за наследник на Брежнев като лидер на СССР. През 1979 г. е привикан в Москва за секретар на ЦК на КПСС. Когато през 1982 г. Брежнев умира, понеже няма достатъчно гласове за нов млад лидер, Андропов поема ръководството тежко болен и убеждава най-влиятелния си съратник Громико кого да посочи за следващ ръководител на империята. Когато самият шеф на КГБ също издъхва, старите членове на Политбюро - колективният орган начело на Партията, все пак избират Константин Черненко да управлява от 1984 г. съветската империя. Когато и той умира, изборът е между протежето на Андропов и двама от любимците на Брежнев - единият от които е бащата на сегашния азерски президент Алиев. Верен на обета си пред кагебееца, старейшината Громико налага Горбачов за партиен лидер, а сам се отказва след десетилетия като външен министър от поста си, но поема позицията на държавен глава - председател на Върховния съвет на СССР. Така Горбачов става лидер на Съюза, съставен от днешни 15 държави, и на целия соцблок - сегашната Източна Европа. Започва курс на демократизация на соцсистемата, гласност и сближаване със Запада. Срещу 15 милиарда марки, при очаквани от страна на Германия да й бъдат поискани поне 50 млрд. според спомените на тогавашния канцлер Кол, който води преговорите, Горби се съгласява на обединението на страната и изтеглянето на руските окупационни войски от източната й част - тогавашната държава ГДР. Михаил Сергеевич твърдеше до последните си дни, че е договорил със САЩ и важните им съюзници НАТО да не се разширява на Изток в бившите соцдържави, но това никога не е фиксирано в официален документ на най-високо равнище. 


В същото време Горбачов е човекът, наложил мълчание в целия соцлагер, включително у нас, за аварията в Чернобил през 1986 г. Също поради управленските му неумения, придружени от спадането на цените на петрола, икономиката на страната му, а и на тясно свързаната с нея цяла Източна Европа изпада в сериозна икономическа  криза, особено след 1987 г. Неговото решение е да спре помощите за сателитите, включително и за България - за нас тогавашни над половин милиард долара годишно, равностойни на поне 2,5 - 3 млрд. долара днес. Също така не желае да работи с тогавашния ни лидер Тодор Живков. Когото и успява да свали чрез дворцов преврат на 10 ноември 1989 г. Горбачов сваля и другите дългогодишни лидери в соцблока, като последен оцелява румънеца Чаушеску, който е разстрелян.


През 1990 г. Горбачов става носител на Нобеловата награда за мир, главно заради заслугите му за рухването на Берлинската стена и Желязната завеса и обединението на Германия. Тя има и финансов еквивалент на над 1 милион долара.     


След падането си от власт, Горбачов беше в тежки отношения с президента на Русия Борис Елцин, при когото, а и след това при Путин, Михаил Сергеевич неколкократно и безуспешно се кандидатира за държавен глава на РФ. През последните години живееше предимно в чудесно имение в Германия, където се и лекуваше. Той до смъртта си не можа да приеме смъртта на своята съпруга Раиса - най-близкият му съмишленик и приятел. Това се отрази много тежко на здравословното състояние на легендарния политик.


Според информациите за финала на житейския му път обаче в своя край Горбачов е бил настанен в Централната клинична болница - московската Правителствена, където издъхнаха и неговите предшественици като повелители на червената империя - Брежнев, Андропов, Черненко, както и големият му враг и наследил от него кремълския трон - Борис Елцин. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 До сър пичук 01.09.2022 08:32

    Простата истина е,че ти си прост и ограничен евро питек !!!

  • 007 Anonimen 01.09.2022 07:29

    Жалко ,че умря от болестите си ! Заслужаваше да бъде гилотиниран...

  • 006 сър пичук 31.08.2022 14:03

    Повече от 30 години минаха от разпадането на ссср, факти има колкото искаш, но мнозинството продължава да говори за предателство, продажба за .. 250 хил. милион долара. Простата истина е, че източният блок фалира, начело на единния и могъщ ссср. Просто Горбачов и Запада се опитаха да му придадат някаква по-красива и удобна за хората форма, но путен яхна реваншизма и ще свърши като Германия през 1945 г. Но дори и тогава, нашите червени кхмери ще говорят за предателство, продажба за долари и няма да признаят фактите.

  • 005 Отче Ваш 31.08.2022 12:38

    От вчера все хубави новини: Първо укрите ги ОТНЕМАХА, после и белязания Горбатко сдаде !!! Ще гние в пъкъла виновникът, който допусна, умишлено Сатанинските Античовешки Щати да господстват и тероризират целият свят след него !!!

  • 004 Жозеф Игнасий Гилотен 31.08.2022 12:15

    Западната ГМЕЖ отново избива рибата по лицемерие и манипулации!!! Какво е направил избягалия от Русия белязан ''демократ'' след като се продаде за 250 000$, когато имаше ТРИЛИОНИ В РЪЩЕТЕ СИ ????? Тоя докара Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО до границата на Русия ! Дано гори в ада!!!

  • 003 ТАСС е упълномощена да съобщи 31.08.2022 12:14

    Съвременният Юда най сетне ни освободи от присъствието си! И все пак не ми е ясно този предател, как живя толкова дълго виждайки ужасните последствия за съветските народи от предателството му! В СМЪРТТА МУ ИМА НЕЩО СИМВОЛИЧНО, ЗАЩОТО ТЯ ИДВА В МОМЕНТА, КОГАТО ЗАПОЧВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УНИЩОЖЕНОТО ОТ НЕГО В РУСИЯ !!!

  • 002 Anonimen 31.08.2022 04:58

    Горбачов беше добър, но наивен човек. Няма защо да бъде обвиняван; всички бяха такива. През 1990 китайската икономика беше 4-5 пъти по малка от тази на СССР, сега е десет пъти по голяма от тази на Русия и дори и най-оптимистичните (за САЩ) очаквания са, че до 10 г ще надмине икономиката на САЩ по номинал. По PPP я надмина преди повече от 10 г. Китай не прояви интерес към демокрацията; просто даде икономическа свобода на хората. Ако и те бяха правили експерименти с тази чужда за тях култура сега щяха да са ужасна каша: поне 4-5 държави с постоянна несигурност и невиждан хаос. Що се отнася до сегашната ситуация Горбачов каза, че са го излъгали, като Буш старши устно му обещава, че НАТО няма да се разшири на Изток дори и с един инч. Не че можеха да направят нещо, дори и да не му бяха обещали, но все пак е важно за историята. През последното десетилетие, а и повече подкрепяше политиката на Путин. Но светът се мени по бързо, отколкото сме в състояние да осмислим. През 1945 икономиката на САЩ е 50% от световната; днес е около 17% и то при силно надценен долар и лоша методология. Реално е вероятно около 10-12%. Вече около 10 държави кандидатстват за членство в BRIKS - Аржентина, Египет, СА, Алжир, Индонезия, Мексико ако не се лъжа и пр.

  • 001 Извадка от Историята на света 31.08.2022 02:18

    Спазвайки старата мъдрост: "За починалите или добро или нищо" , ще кажем, същото като и за Елцин: НИЩО!

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп