Мили нарече нападението на Русия над Украйна "най-голямата заплаха за мира и сигурността в Европа, а може би и в света" през 42-годишната си служба в американската армия

Свързани новини

06.04.2022 17:31

По-вероятно е да възникне голям конфликт между великите сили: Генерал Мили

Видян 3646 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тъй като светът става все по-нестабилен, "потенциалът за сериозен международен конфликт се увеличава, а не намалява", заяви във вторник пред законодателите висш американски военен.




Министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили защитиха рекордния бюджет от 773 млрд. долара, който Министерството на отбраната на САЩ иска за фискалната 2023 г. , по време на изтощително изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. На срещата бяха споменати безброй пъти противниците на САЩ - Русия и Китай, които във Вашингтон се възприемат като заплаха за глобалната мощ на САЩ.


 


Мили нарече нападението на Русия над Украйна "най-голямата заплаха за мира и сигурността в Европа, а може би и в света" през 42-годишната си служба в американската армия. Въпреки това е "окуражаващо" да се види, че светът се обединява около Украйна, добави той.




"Руската инвазия в Украйна заплашва да подкопае не само европейския мир и стабилност, но и световния мир и стабилност, за които моите родители и цяло поколение американци се бориха толкова упорито, за да защитят", каза Мили.


 


"В момента сме изправени пред две глобални сили: Китай и Русия, всяка от които разполага със значителен военен потенциал, и двете възнамеряват да променят из основи настоящия глобален ред, основан на правила. Навлизаме в свят, който става все по-нестабилен, а потенциалът за сериозни международни конфликти не намалява, а се увеличава".


 


 


По-късно и двамата военни служители посочиха милиарди, отпуснати за космическа и киберсигурност, като примери за готовността на САЩ. Те признаха, че Вашингтон не разполага със защита срещу хиперзвуковите ракети, които Русия и Китай успешно са изпробвали, но увериха комисията, че разработването на "прехващач с плъзгаща се фаза", авангардна противоракетна защита, способна да противодейства на хиперзвукови ракети, върви с бързи темпове.


 


Мили твърди, че само присъствието на американската "твърда сила" е могло да предотврати военната операция на Русия в Украйна. "Що се отнася до руската инвазия в Украйна, това е дългогодишна цел на Путин. И ако трябва да бъда откровен, не съм сигурен, че той може да бъде възпрян, ако не се ангажират американски сили в самата Украйна. [Това] би наложило използването на американски военни сили и би довело до риск от въоръжен конфликт с Русия, което не бих препоръчал.


 


 


"Вярвам, че много от нашите европейски съюзници, особено тези в Прибалтика, Полша, Румъния или другаде, са много, много склонни да създадат постоянни бази", каза Мили.




Те ще ги построят, ще платят за тях и т. н. , за да можем да ги използваме на ротационен принцип. Така се получава ефектът на постоянно присъствие на сили, но отделните войници, моряци, летци или морски пехотинци не са постоянно разположени там за две или три години.


 


 


Остин заяви, че НАТО все още обсъжда как да засили постоянното си присъствие в Източна Европа. "Ако НАТО прецени, че е уместно да промени своя отпечатък, тогава със сигурност ще бъдем част от това", каза той.



На въпроса дали ако "твърдата сила" на САЩ сама по себе си е могла да възпре Путин от започването на руската военна операция в Украйна, то повече американски сили в Тайван биха "увеличили или намалили" вероятността китайският президент Си Дзинпин да започне нападение срещу острова, министър Остин се усъмни. Вместо това той повтори, че стратегическите въпроси, свързани с Украйна, са различни от тези, свързани с Тайван, и не могат да бъдат пренесени от едната страна в другата.



 Остин призна, че САЩ "трябва да се справят много по-добре" с "използването на съюзниците на САЩ" в космоса и киберпространството, а не само в областите на сушата, морето и въздуха.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което