"Потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено“, пише още в проектодокумента.

Свързани новини

22.10.2022 08:16

Плащаме в лева и евро месец след въвеждането на единната валута

Видян 10264 пъти | Коментари 10
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В рамките на 30 дни от въвеждането на еврото у нас, цените ще се обозначават едновременно в двете валути. Това предвижда законопроектът на финансовото министерство, който цели безпроблемно въвеждане на единната валута в България, предаде бТВ.


Веднага след въвеждането й, работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Сумите в трудовите договори ще трябва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и социалните помощи също ще бъдат превалутирани в полза на получателя до последния евроцент.


В законопроекта е записано, че обръщането от лева е евро, задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лева за 1 евро. За целта ще трябва да се използва курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Няма да се допуска преизчисляване на суми в съкратена форма на фиксирания курс.


"Потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено“, пише още в проектодокумента.


Превалутираните суми ще се закръгляват до два знака след десетичната запетая. Така, ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от 5, то вторият остава непроменен. Ако обаче, третият знак след десетичната запетая е по-голям от пет,  то вторият знак се увеличава с 1.


Контролът за правилното преобразуване на цените ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите. Предвижда се лоялните търговци да бъдат обозначавани със стикер „Честен търговец“


В периода на двойно обращение търговците ще са длъжни да връщат ресто единствено в евро. Те обаче ще могат да откажат да приемат повече от 50 броя монети в лева.


След датата на въвеждане на еврото, това ще е валутата, в която ще теглим от банкоматите. Безплатно и в неограничено количество левове ще се обменят от Българската народна банка.


През първата половин година от влизането на България в еврозоната обменът ще е  безплатен и за кредитните институции и „Български пощи“. Въвеждането на такса за услугата ще бъде възможно от седмия месец след въвеждането на единната европейска валута у нас.


 Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 Anonimen 23.10.2022 10:51

    Планът Ран-Ът за унищожаване на българската икономика беше ли предложен на референдум? Подписаха го някакви селтаци - ретарди, които дори не знаеха английски. Ричард Ран сега се е заел да скара рашките и китайците заради Сибир. Притрябвал им е Сибир на китайците, цяла Африка вече е тяхна.

  • 009 Anonimen 23.10.2022 10:26

    "За тях народът бил прост и некомпетентен за тези въпроси, ама нали точно този народ уж ги е поставил да управляват..." Именно защото този народ е поставил ТЯХ да управляват е красноречиво доказателство, че народът ни е МНОГО ПРОСТ. Не случайно всички ни наричат идиотите на Европа.

  • 008 народен съд 23.10.2022 09:52

    Управляващата и властова мафия до сега за никакво важно и сериозно решение, касаещо бъдещето на суверена и държавата не се е допитала до мнението на хората чрез референдум, нито за НАТО, нито за ЕС, нито за затворените блокове на АЕЦ, нито за разполагане на 5 безплатни американски бази, нито за срамната и унизителна декларация за Македония, сега и за еврото, което ще ни заличи тотално. За тях народът бил прост и некомпетентен за тези въпроси, ама нали точно този народ уж ги е поставил да управляват и той им плаща заплатите, които пък те сами си направиха цинично високи и откровено незаслужени и за капак 4 пъти годишно си увеличават, но за народа само студена вода. С тези решения против интересите на народа и държавата властовата мафия доведе до дъното народа, до драстичното му намаляване, до разпарчетосване и продаване на държавата, а сега я готвят да я превърнат в плацдарм на военни действие поради географското положение. В една истинска демокрация тези хора отдавна щяха да са в затвора с пълна конфискация на откраднатите от тях милиони и милиарди, а не да продължават пъкленото си дело.

  • 007 Anonimen 23.10.2022 08:23

    тъпанария,пенсиите стават НАПОЛОВИНА,а цените от лева остават в евро,т.е. двойни,не ни лъжете всеки ден...........Това е убийство за народа

  • 006 Фуорист по фиатни инструменти 23.10.2022 04:07

    Заплатите и пенсиите в левове след преминаване към € -то просто се запазват същите , но вече на 1/2 от сегашните стойности, който ще бъдат вече в €.Примерно една минимална пенсия от сегашни 400 лева, се трансформира автоматически на много по-изгодните 200 €. А за да няма объркване всред населението и главно за негово улеснение, всички цените на абсолютно всичко по магазините се запазват със същите си стойности, както са сега. Само дето от лева елегантно ще преминават на €, без да се променят стойностите на стоките. Примерно ако до сега един килограм сирене е бил примерно с цена 20,50 лева, просто се запазва същата цена, която ще бъде само 25 ЕВРО! Или пакет цигари, струващ до сега да кажем 5,95 лева, за улеснение на пушачите се запазва с цена "само" някакви си 8,95 € !Или ако платиш с банкнота от 15 € за един пакет цигари , продавачката ти връща за твое улеснение, 6 € и вместо 5 евро цента ти връчва и две бонбонки лукчета! Нека да не забравяме, че всичкото това ще се прави САМО ЗАРАДИ НАС и САМО ЗАРАДИ НАС и САМО ЗАРАДИ НАС!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху