Свързани новини

31.01.2020 17:17

Питейна вода пълни деретата в габровско село

Видян 2013 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Питейна вода тече през габровското село Драгановци в продължение на години. Вместо да отива до чешмите на хората, опустошава нивите и пълни деретата. За разхищението алармираха жителите на селото, над което преминава магистрален водопровод и отвежда вода към част от севлиевските села. Причина за загубите са постоянните аварии на тръбите.  


В Драгановци се възмущават, че газят вода, а в това време в Севлиево ходят жадни, защото вместо да стига до къщите на хората, водата, която идва от Севлиевския Балкан по стария водопровод и захранва около 20 села, се пилее, съобщава БНР.


Магистралният етернитов водопровод, дълъг 32 км, е прокарван преди 60 години. Частични ремонти са правени, но проблемът с амортизираните тръби остава, жалват се жителите на Драгановци, които не помнят от колко години питейна вода тече през селото, но казват, че така е поне от 40.


Хората в селото коментират още, че през всичките тези години отговорността за поддържането на водопровода са си прехвърляли двете ВиК дружества, защото севлиевското е било собственик на съоръженията, но в габровското отивали парите за потребената вода. След промените в сектора, обаче, ВиК - Габрово е единен оператор за цялата област и преди година към него беше присъединена и територията на Севлиево. Жителите на Драгановци разчитали, че на разхищението ще се сложи край, но вместо това наблюдават, че водните количества, изтичащи от авариралия водопровод, са по-големи.


Само през миналата година са отстранени 40 аварии на този водопровод, посочват от ВиК - Габрово и допълват, че тръбите са силно амортизирани. От дружеството съобщиха за „Хоризонт“, че отстраняването на аварията край Драгановци е планирано за следващата седмица. Заради ремонта всички 20 села по направлението ще останат без вода поне 3 денонощия.


Съвсем скоро Драгановци, както и още 9 села от общината, ще черпят вода от язовира в Габрово. Очаква се мярката да облекчи и севлиевските населени места, чиито чешми пресъхват особено през лятото, в периодите на засушаване. Стига водата да не изтече, преди да е стигнала до тях.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 31.01.2020 17:33

    Обадете се на Реви ЗОРО и чакайте светлината ............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.