Пекин твърди, че демократично управляваният остров е негова собствена територия и неведнъж е предупреждавал срещу всякакви "официални обмени" между Вашингтон и Тайпе

Свързани новини

04.08.2023 16:30

Пхенян осъди като опасна провокация американската военна помощ за Тайван

Видян 2997 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северна Корея разкритикува пакета от американски оръжейни помощи за Тайван, съобщиха държавните медии, и обвини Съединените щати, че подтикват региона към "още една точка на възпламеняване на война", предаде Ройтерс.

САЩ представиха пакет от помощи за Тайван на стойност 345 млн. долара в петък, когато Конгресът разреши оръжия на стойност до 1 млрд. долара за острова като част от бюджета за 2023 г.

В изявление, разпространено от официалната агенция KЦТА, Менг Йонг-рим, генерален директор на управлението, занимаващо се с китайските въпроси в севернокорейското външно министерство, заяви, че планът е "опасна политическа и военна провокация" и "явно нарушение на принципа "Един Китай".

"Това е зловещото намерение на САЩ да превърнат Тайван в непотопяема челна база срещу Китай и окоп на предната линия за изпълнение на стратегията си за възпиране на Китай", се казва в изявлението на Северна Корея.

Пекин твърди, че демократично управляваният остров е негова собствена територия и неведнъж е предупреждавал срещу всякакви "официални обмени" между Вашингтон и Тайпе. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че само тайванският народ може да решава своето бъдеще.

"Азиатско-Тихоокеанският регион, включително Корейският полуостров и Тайванския проток, не е нито театър на военните действия на САЩ, нито място за изпитания на война", се казва в изявлението, в което се предупреждава, че САЩ ще трябва да "платят висока цена" за "провокирането срещу основните интереси на Китай".

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с китайска делегация в Пхенян миналата седмица и обеща да развива отношенията между двете страни до "нов връх". Преди срещата те направиха преглед на военен парад най-новите ракети на режима на Ким, способни да носят ядрено оръжие, и безпилотни летателни апарати за нападение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог