Свързани новини

05.06.2017 15:20

Петролът скочи след изолирането на „терористичен” Катар

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като на 30 май 19 минути писа за оттеглените посланици на Саудистка Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн в Катар като знак на отвращение от финансираните от тази държава на Мюсюлмански братя и терористи, същите страни обявиха следващата си стъпка – прекратяване на дипломатическите отношения и въздушните съобщения с Доха.


Не е ясно дали ходът не бе насочен към конюктурна изгода, тъй като това действие веднага предизвика скок на нефта на световните борси и в резултат милиардни приходи за играчите в Залива. Черното злато отново мина заветните 50 долара за барел след спада си от над 60 месец по-рано до под 45. Въпреки че е известен с газовото си богатство, Катар прави 75 милиона долара НА ДЕН от нефт, като изнася 1,5 милиона барела, което значи, че и той печели от целия шум.


Според анализатор на Петроматрикс, цитиран от Ройтерс, отдавнашните противоречия между Саудитска Арабия и Катар и тяхното съперничество за лидерство в Близкия Изток, са на път да разцепят единството на организацията на производителите на нефт ОПЕК и нейното споразумение за ограничаване, което значи намаляване, на добива чак до началото на 2018 г., което бе потвърдено на 25 май. Целта е същата, както на шума около разтрогването на връзките между страните – да вдигне цените на черното злато. Саудитска Арабия и ОАЕ са ключовите производители в ОПЕК, но пък Катар преди месеци закупи ключов дял от 19% в най-голямата компания на другия основен играч на пазара Русия срещу 10,5 млрд.евро. По анализ на банката АНЗ, цитиран от РТ, инвеститорите продължават да се съмняват в способността на ОПЕК да внесе равновесие на петролния пазар. Как износът ни на оръжие за Катар скочи в пъти напоследък - четете утре!




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей