Свързани новини

22.05.2017 09:48

Тръмп взе $109 млрд. и тури Риад за шеф на Сунитско НАТО

Видян 1864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Тръмп направи силен удар на фона на исканията за импийчмънт в родината му и в навечерието на срещата на върха на Г-7 тази седмица в Италия като започна първата си външна визита с триумф в Риад. В столицата на Саудитска Арабия той успя да подпише оръжейна сделка, от която САЩ вземат веднага $109 млрд., а в следващите 10 години в американската икономика на нейната база ще влязат общо $380 млрд. и ще се открият десетки хиляди нови работни места точно в стоманения пояс, средните щати, които го избраха за президент, понеже им обеща точно това – инвестиции и труд.


В „пакета от отбранително оборудване, услуги и подкрепа за дългосрочната сигурност в Персийския залив пред лицето на иранската заплаха”, както Държавният департамент обрисува платената от саудитците сметка, най-важна е частта „дългосрочна сигурност”. Тръмп лансира и даде старт на идеята за т.нар. Сунитско НАТО. САЩ и Риад искат да го противопоставят на шиитски Иран, подкрепящ и подкрепян от другите, изполвядващи шиитското разклонение на исляма като Сирия, Ливан, частично Ирак, Азербайджан, Йемен. Цялата тази работа е в изгода и на Израел.


Именно С. Арабия и еврейската общност основно подкрепиха, включително и немаловажно – с финанси, Тръмп срещу Демократите, които в края на президенството на Обама постигнаха сделка с Техеран и вдигнаха ембаргото за износ на петрол от изключително богатата на нефт и газ държава и посочиха на ислямисткото кралство, че не е редно да извършва ужасяващи хуманитарни престъпления срещу мирните жители в Йемен, където води нерегламентирана война. Обама дори спря износа на оръжия за Риад по този повод.


За Израел Иран е проблем в отбраната, а за С.Арабия – възлов конкурент на пазара на въглеводороди, при това невъзможен за контрол, особено при съюза му с другия съперник Русия, която изпревари ислямисткото кралство по производство.


САЩ продават на Риад 5 групи военна техника: гранично и крайбрежно оборудване, продукти за киберсигурност (Иран в момента е сред най-добрите в хакерските атаки, наред с Русия, Китай и Северна Корея), военновъздушни машини, както и ПВО. По-конкретно става въпрос за танкове, артилерия, хеликоптери, разузнавателни самолети, системи Пейтриът и THAAD, разясни държавният секретар Тилърсън, цитиран от АП. Неговият колега Абдел ал- Джабраил, външен министър на С. Арабия оцени общата стойност на инвестицията, договорена от Тръмп при 2-дневното му посещение на 380 млрд.долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате