Също вчера бяха публикувани и по-слаби важни икономически данни от САЩ - спад на продажбите на дребно и на индустриалното производство през декември, които отново изведоха на по-преден план опасенията от рецесия, която пък да влоши перспективите за търсенето на петрол.

Свързани новини

19.01.2023 13:32

Петролът поевтинява след рязко нарастване на складовите запаси в САЩ

Видян 464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролът поевтинява за втора поредна сесия на търговия с оглед изненадващо силното нарастване на петролните складови запаси в САЩ през последната седмица и вчерашната серия слаби американски икономически данни, които сякаш подновиха опасенията от предстояща рецесия и по-слабо търсене на важната енергийна суровина.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрола Брент поевтиняват с около 1% към 84 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - също с около 1% към 78,65 долара за барел.

В края на вчерашната търговия те също поевтиняха в рамите на деня с около 1%, след като по-рано в сряда достигнаха 6-седмични ценови върхове.

Вчерашното поредно поскъпване на петрола обаче се ограничи от изненадващо рязкото повишение на складовите запаси на суров петрол в САЩ със 7,6 млн. барела през последната седмица до 13-ти януари, според данните на Американския петролен институт (API).

Също вчера бяха публикувани и по-слаби важни икономически данни от САЩ - спад на продажбите на дребно и на индустриалното производство през декември, които отново изведоха на по-преден план опасенията от рецесия, която пък да влоши перспективите за търсенето на петрол.

МАЕ (Международната агенция по енергетика) пък заяви в последната си прогноза, че световното потребление на петрол ще достигне рекордна среднодневна стойност тази година, водено от възстановяване на търсенето в най-големия вносител на суров петрол - Китай. В същото време обаче МАЕ прогнозира голям излишък от около 1 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2023 г.

Саудитския държавен енергиен гигант Saudi Aramco също заяви, че е оптимистично настроен за потреблението на петрол през настоящата година, тъй като Китай се възстановява от строгите Covid ограничения, като има възстановяване и на въздушният транспорт.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева