Култивираното месо се произвежда чрез директно култивиране на животински клетки, като се премахва необходимостта от отглеждане на животни за храна. Сингапур беше първата държава, която разреши продажбата на култивирано месо през декември 2020 г. , последвана от САЩ.

Свързани новини

20.08.2023 07:15

Пекин въвежда лабораторно отгледано месо на трапезата

Видян 16346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази седмица китайското стартиращо предприятие CellX откри в Шанхай първата в страната фабрика за култивирано месо на фона на опитите на правителството да осигури продоволствена сигурност за 1,4 милиарда души.

Заводът разполага с 2 000-литров биореактор с капацитет за производство на "едноцифрено число" тона култивирано месо годишно, а скоро ще бъдат добавени още биореактори.

Според съоснователя и главен изпълнителен директор на CellX Зилианг Янг пилотният завод е стъпка по-близо до въвеждането на култивирано месо на трапезата преди широкомащабното производство.

"Проучванията от това пилотно съоръжение ще бъдат използвани за нашето търговско производствено съоръжение, което планираме да завършим до 2025 г. , [което] ще може да произвежда стотици тонове продукти годишно", казва Ян пред South China Morning Post.

 Китай, една от най-големите консуматорки на месо в Азия, се стреми да намери устойчиви източници на животински протеини, за да изхранва населението си и да намали зависимостта си от вноса.

 Според неотдавнашен доклад на Министерството на земеделието на САЩ потреблението на месо в Китай се е увеличило значително от 70-те години на миналия век насам и може да нарасне още повече през следващото десетилетие.

Миналата година Пекин изрази подкрепата си за разработването на синтетични протеини, включително лабораторно отгледано месо, като източник на храна в рамките на своя 14-ти петгодишен план за развитие на биоикономиката.


Според Янг пилотното съоръжение ще помогне да се намалят производствените разходи на CellX до под 100 долара на килограм, което ще ги направи конкурентни на първокласните меса. Очаква се стартирането на търговска производствена база през 2025 г. да доведе до допълнително намаляване на разходите.

Култивираното месо се произвежда чрез директно култивиране на животински клетки, като се премахва необходимостта от отглеждане на животни за храна. Сингапур беше първата държава, която разреши продажбата на култивирано месо през декември 2020 г. , последвана от САЩ.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните