Тази тарантула темпура с лилаво картофено пюре е едно от творенията на нюйоркския готвач Джоузеф Юн, базирани на буболечки. Той е изпълнителен директор на Brooklyn Bugs - организация, която иска да нормализира употребата на ядливи насекоми.

Свързани новини

20.08.2023 07:08

Абсолютно обожавам насекомите: Нюйоркският шеф-готвач, който иска да промени начина ни на хранене с по един бръмбар

Видян 12175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опитвали сте безмесни понеделници? Какво ще кажете за петъците с черни мухи или за неделята със скорпиони?

Намиращият се в Ню Йорк готвач Джоузеф Юн започва да готви насекоми преди четири години за художествен проект. Сега той иска да промени възприятията ни за пълзящите, за да можем да се храним с "вкусни", "богати на хранителни вещества" и "устойчиви" насекоми.

"Абсолютно обожавам насекомите", казва Юн, който е изпълнителен директор на Brooklyn Bugs - организация, която популяризира ядливите насекоми. "Фактът, че те са толкова разнообразни, че има толкова много видове насекоми, фактът, че разчитаме толкова много на насекомите за нашата собствена екосистема и биоразнообразие, е абсолютно очарователен."

В света има повече от 2100 вида ядливи насекоми, които се отличават с различни вкусове, като ядки, цитруси, сирене и кокос, казва Юн. "Това, което се опитвам да направя, е да представя на хората този прекрасен рог на изобилието от вкусове, текстури и идеи как да готвят с ядливи насекоми."


Устойчив източник на протеини

Според доклад от 2013 г. на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) насекомите се консумират редовно от около 2 милиарда души. Въпреки това в доклада се казва, че в повечето западни страни с яденето на насекоми се свързва чувство на отвращение.

Изхранването на света е все по-трудно предизвикателство. Земята е оскъдна, а океаните са свръхуловени, но въпреки това настоящото производство на храни ще трябва почти да се удвои, за да се осигури прехрана на 9-те милиарда души, които се очаква да населят Земята до 2050 г., според доклада на FAO.


Производството на храни се отразява негативно на околната среда. Последните проучвания показват, че животновъдството генерира между 14 и 17% от емисиите на парникови газове, причинени от човека.

По данни на FAO щурците се нуждаят от шест пъти по-малко фураж от говедата, четири пъти по-малко от овцете и наполовина от фуража, необходим на прасетата и пилетата бройлери, за да произведат същото количество протеини. Богатите на протеини диети с насекоми могат да осигурят устойчиво решение, ако отношението на Запада към тях се промени от "ех" на "вкусно".

За да помогне за намаляване на въздействието на кулинарните ни навици върху околната среда, Юн иска "да нормализира ядивните насекоми по целия свят, особено тук, където живея в Америка".


 Щурци, макарони и сирене

Но дори и за тези, които са готови да опитат, не винаги е ясно как най-добре да включат насекомите в диетата си.

"Когато хората ме питат как да включат щурците или насекомите в храната си, един от любимите ми начини е просто в любимите ми храни", казва Юн. "Не е нужно да мислите за приготвянето на ново ястие с нова съставка, но ако обичате да правите пържен ориз като мен, обичам да правя пържен ориз с щурци. Обичам да добавям щурци към макароните със сирене. Можете да добавите щурците на прах към соса от сирене."


Той върви по стъпките на други новатори в областта на насекомите, които се опитват да променят западните нагласи.

Сред ранните новатори е американският предприемач Патрик Кроули, който през 2012 г. представи в САЩ енергиен бар "Chapul Cricket", обогатен с брашно от щурци, съдържащ протеини от насекоми. През 2014 г. в Канада е открита ферма за ядливи насекоми - Next Millennium Farms.


През 2019 г. около 9 милиона души в Европа са консумирали насекоми и производни продукти от тях, според Международната платформа за насекоми за храни и фуражи. Тя прогнозира, че до 2030 г. този брой ще достигне 390 милиона потребители.

"Когато се замислите за насекомите - доста вероятно е да са едни от най-малките организми, за които можем да се сетим ... може ли една буболечка да промени нещо? Може ли един човек да промени нещо?" Юн казва. "Един от наистина големите движещи фактори на моята работа е, че, да, всеки от нас носи отговорност. Включването на ядливи насекоми в диетата ви веднъж седмично може да доведе до голяма промяна."


 Водеща снимка: Тази тарантула темпура с лилаво картофено пюре е едно от творенията на нюйоркския готвач Джоузеф Юн, базирани на буболечки. Той е изпълнителен директор на Brooklyn Bugs - организация, която иска да нормализира употребата на ядливи насекоми


Източник: CNN



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион