На изборите в неделя никой не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което означава, че Испания е изправена пред неяснота относно съставянето на ново правителство и пред вероятност да се стигне до нови избори.

Свързани новини

25.07.2023 16:31

Педро Санчес оглави временно правителство на Испания

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досегашният премиер Педро Санчес от днес оглавява временно правителство, което ще остане на власт, докато Испания не преодолее блокажа, настъпил след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. Нито един политически блок не успя да спечели абсолютно мнозинство, предаде Франс прес.

    "Обявявам, че Педро Санчес-Кастехон е освободен от длъжността председател на правителството. Той ще продължи да изпълнява функциите на премиер начело на временно правителство, което ще решава текущите въпроси, докато не встъпи в длъжност нов председател на правителството", се казва в изявление на крал Фелипе Шести в испанския Държавен вестник.

На изборите в неделя никой не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което означава, че Испания е изправена пред неяснота относно съставянето на ново правителство и пред вероятност да се стигне до нови избори.

На първо място на изборите се класира консервативната Народна партия начело с Алберто Нунес Фейхоо – тя спечели 136 места от общо 350 и е далеч от абсолютното мнозинство, за което са нужни 176 депутати. Народната партия не може да разчита на абсолютно мнозинство, дори и да се коалира с крайнодясната сила "Вокс", която спечели 33 депутатски места.

Фейхоо заяви, че партията му има право да състави правителството на малцинството в качеството си на победител на изборите, и започна вчера разговори с няколко формации, но опитите му изглеждат обречени на неуспех, тъй като "Вокс" не иска да сяда на една маса с тези партии.

Социалистите на Санчес ( 122 депутатски места) и съюзниците им от радикалната левица "Сумар" (с 31 места) общо имат по-малко от общия брой места на НП и "Вокс", но парадоксално имат шансове да съставят правителство, тъй като могат да се коалират с баски и каталунски партии, прогнозира Франс прес.



Източник: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв