Управляващите социалисти и крайнолевият блок "Сумар" спечелиха 153 места, но имат повече възможности за преговори за подкрепа от малки баски и каталунски сепаратистки партии, както направиха след изборите през 2019 г.

Свързани новини

24.07.2023 16:45

Избягал каталунски лидер държи ключа за изход от безизходицата след изборите в Испания

Видян 4154 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каталунски лидер, подкрепящ независимостта, който бяга от испанското правосъдие, може да държи ключа за излизане от политическата безизходица след изборите в неделя, пише агенция "Ройтерс".

Бившият ръководител на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, откакто ръководи неуспешния опит за отделяне на Каталуня от Испания през 2017 г., неочаквано се озова в ролята на решаващ фактор, след като нито един блок отляво или отдясно не спечели достатъчно места, за да формира мнозинство.
Един възможен изход от лабиринта би бил досегашният премиер социалист Педро Санчес да осигури глас в подкрепа или поне въздържал се при гласуване в парламента за съставяне на правителство от партията "Жунтс" ("Заедно за Каталуня") на Пучдемон в замяна на допълнителни отстъпки за независимостта.

Дясноцентристката Народна партия (НП) и крайнодясната "Вокс" спечелиха най-много места в парламента - общо 169 - но по-малко от 176 места, необходими за мнозинство.

Управляващите социалисти и крайнолевият блок "Сумар" спечелиха 153 места, но имат повече възможности за преговори за подкрепа от малки баски и каталунски сепаратистки партии, както направиха след изборите през 2019 г.

Санчес може да спечели сепаратистката партия Републиканска левица на Каталуня (ERC). Но вероятно ще се нуждае и от подкрепата на по-твърдолинейната партия "Заедно за Каталуня", която не го подкрепяше през последните четири години.

Генералният секретар на "Жунтс" Жорди Турул каза в понеделник, че ще използва възможностите, възникнали от изборите, за постигане независимост за Каталуня.
"Държавата знае, че ако иска да преговаря с нас, има два въпроса, които са фундаментални и пораждат консенсус в Каталуня, а именно амнистия и самоопределение", заяви той в интервю за местната радиостанция RAC 1.

Турул беше сред деветимата вкарани в затвора каталунски сепаратистки лидери, помилвани от Санчес през 2021 г. за ролята им в опита за независимост през 2017 г. Много други обаче все още са изправени пред съда, главният сред които е Пучдемон.

Пучдемон, който все още има значително влияние в "Жунтс", каза в средата на юли, че партията няма да подкрепи Санчес, защото е ненадежден. Рано в понеделник той написа в "Туитър", че "Жунтс" е партия, която държи на думата си.

Пучдемон беше лишен от имунитета, който имаше като член на Европейския парламент по-рано този месец, което проправи пътя за екстрадицията му, както испанските власти искаха през последните шест години.

Каталунците вероятно ще заемат твърда позиция във всякакви преговори, след като изборите разкриха, че сближаването с Мадрид не е работило в тяхна полза, каза Жоан Ескулис, писател и анализатор на каталунската политика.

"Движението за независимост продължава да губи гласове", коментира Ескулис. "Единственото нещо, което ги държи в заглавията в момента, е фактът, че комбинацията от места означава, че решението на "Жунтс" и Пучдемон... държи ключа към формирането на правителството."

ERC и "Жунтс", двете основни каталунски сепаратистки партии, загубиха 550 хил. гласа на изборите в неделя в сравнение с 2019 г., докато социалистите спечелиха 418 хил. гласа и бяха партията с най-много гласове в региона, спечелвайки седем места за тяхна сметка.

Трудна ситуация

Въпреки това, след като спечели най-много места, НП ще получи първа възможност да събере достатъчно гласове в парламента. Но нейният съюз с крайнодясната "Вокс" и твърдата позиция по отношение на сепаратизма ще затруднят получаването на подкрепа от която и да е друга фракция.

"Ситуацията е много трудна за разрешаване", каза представител на "Вокс" пред "Ройтерс".

Ако нито един от блоковете не успее да събере достатъчно парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, възможен резултат са втори избори.

Готвейки се за изборите, НП изглеждаше готова да сключи съюз с "Вокс", за да управлява - резултат, който щеше да доведе твърдолинейни националисти в правителството за първи път от края на диктатурата на Франко и връщането на Испания към демокрацията през 70-те години.

Но социалистите се представиха по-добре, отколкото прогнозираха проучванията. Лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо въпреки това обяви победа и призова другите партии да не блокират опита му за съставяне на правителство в името на стабилността в Испания.

Исканията на сепаратистите

Местата на баските партии също вероятно ще играят роля.

"След изборите имаме много, много трудна парламентарна аритметика, но изглежда, че нашите гласове отново ще бъдат решаващи", каза Анионик Ортузар, лидер на умерената националистическа баска партия PNV. PNV си осигури пет места в долната камара.

Арналдо Отеги, ръководителят на баската сепаратистка партия "Билду", заяви, че определено няма да подкрепи НП и "Вокс" за съставяне на правителство. Отеги не спомена вероятността да подкрепи лява коалиция.

Законът не определя краен срок за процеса, но ако никой кандидат не осигури мнозинство в рамките на два месеца след първото гласуване за министър-председател, трябва да се проведат нови избори.

Подкрепа с условия

Междувременно заместник-генералният секретар на Републиканска левица на Каталуния (ERC), която се застъпва за независимостта на региона от Испания, заяви, че тя е готова да подкрепи правителство, ръководено от Санчес, за да предотврати коалиция между консерваторите и крайната десница.

Социалистите на Санчес "ще трябва да уважават Каталуня, ако искат подкрепата на ERC", каза Марта Вилалта на пресконференция.

Тя добави, че ERC иска да постигне споразумение за защита на интересите на Каталуня и "изграждане на алтернатива" за предотвратяване на правителство между консервативната Народна партия и крайнодясната "Вокс".

"Сепаратизмът държи ключа към изграждането на бъдещето на испанската държава", каза Вилалтас.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.07.2023 00:31

    2000 испанци от елита са си взели фалшив сертификат за ковид ваксини, както и при нас, куп политици и доктори не са ваксинирани, но лъжат населението да си сложи от отровите, така е навсякъде , измамените камилчета измират или се инвалидизират от експерименталките

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог