Свързани новини

10.09.2017 09:07

Обиски целят да спрат референдума за независимост на Каталуния

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Испанският съд е наредил на полицията да претърси печатница и два офиса на регионален вестник в Каталуния като част от разследване за предполагаема подготовка за обявения за нелегален референдум за независимостта на проспериращата североизточна провинция, предаде Voice of America.


Съд в Барселона съобщи в събота, че полицейските обиски са извършени в петък в градовете Валс и Константи в южната част на Каталония. Съдът съобщава, че обиските са част от разследване за възможно неподчинение и злоупотреба с публични средства от каталунски политици. Местният вестник „Ел Валенц“ съобщава, че четирима агенти на полицията са влезли в имота му. 


Президентът на Каталунската автономия Карлес Пуигдемон, регионалният политик, който води кампанията за независимостта, съобщи, че полицията „не е търсила бюлетини, а е търсила повод за бой“. Съдът не съобщава какво е търсила полицията по време на обиските. 


Конституционният съд в Испания отмени законите, приети от парламента на Каталунската автономия тази седмица, оформящи правната рамка за референдума за независимост от 1 октомври. Прокуратурата също така обвинява Пуигдемон и други членове на правителството му в неподчинение, злоупотреба с власт и средства. 

Управляващата коалиция в Каталония, която се е обявила за независимостта смята, че референдумът е задължаващ и сочи, че ако отговорът „да“ спечели, това ще доведе до независимост от Испания до 3 октомври, независимо от избирателната активност. 


Конституционният съд на Испания преди реши, че единствено националното правителство има права до свиква референдум по отделяне и че всички граждани на Испания трябва да гласуват, ако става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост.  



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци