Свързани новини

16.01.2009 17:17

Първанов: По-лесно е да напазаруваш партия

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Оказа се, че е по-лесно да напазаруваш партия, отколкото 10 депутати поединично“. Това заяви президентът Георги Първанов след лекция на тема за националната сигурност в НДК, предаде репортер на БГНЕС.


В отговор на въпрос във връзка с корупцията в страната, президентът каза, че според него в условията на финансова криза може да се появи риска от корупционните практики и изкушението да бъде употребено в политиката, като средство за доходи. „Вратата трябва да се затръшне“, заяви Първанов. Хората според него искат да видят персонификация на политиката, защото се определят закони, които служат на определени лобита, дори на една личност, а после отговорността е обща. Той се обяви и срещу „анонимната политика“. Според него реформите в българската политика не са направени, както обществото иска, те са половинчати, но фактът, че се правят показва, че политическата класа е осъзнала нуждите от тях. Първанов заяви, че е необходима промяна в закона за политическите партии, която да сведе до минимум, възможностите за корупционни практики в българската политика. Той отчете също, че ниското доверие в българската политика е проблем, независимо дали става дума за премиера или някой опозиционен лидер, затова политическият модел се нуждае от реанимация. По отношение на алтернативните източници на енергия, възгледите на президента са, че България трябва да опита формите на алтернативно производство на електроенергия, защото те предлагат взаимозаменяемост, но те не бива да са бягство от основни въпроси, като дерсификацията на газовите трасета и скорошното изграждане на АЕЦ „Белене“.
Запитан за студентските протести, президентът, каза, че се отнася с уважение към всички протести. По думите му по много от исканията се работи и по някои ще се постигне реален резултат. Мнението му е, че някой се е опитал да използва протеста за други цели. Той изказа съмнение, че хората предизвикали сблъсъци с органите на реда, може да са същите щурмови отряди, макар и кадрово обновени, които предизвикват сбиванията в Студентски град или, които охраняват Студентски град. Те изпълняват определени поръчки, затова Първанов иска да качи на скенера всички охранителни фирми на лица от подземния свят. Той иска да знае, кой им е дал лиценз и на какво основание поддържа този лиценз, както и защо тези хора носят оръжие. Относно посегателствата срещу служителите на лица, той продължи, че реалното посегателство е започнало далеч преди 14 .01, защото техният проблем не е само в ниското заплащане, а това, че държавата и обществото не показват нужното уважение и достойнство за този труд. Относно газовата криза президентът изтъкна, че не би могъл да преговаря от името на „Булгаргаз“, но в разговор с Владимир Путин преди 5 години и двамата са били на мнение, че посредниците трябва да отпаднат. По думите му по веригата някой, някъде, има нужда от посредници. „Без Русия не можем да градим енергийната сигурност на Европа“, категоричен е Първанов. Давам си сметка от едностранното обвързване, но и от рисковете по другите маршрути. Моята идея е да сме в една мрежа със взаимно заменяеми елементи. Така според него, ако някъде по тръбите има запушване, то да бъде компенсирано от останалите източници


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци