Владимир Потанин, собственик на минния гигант Норилск Никел

Свързани новини

03.01.2024 09:26

Парите на най-богатите хора в Русия скочиха с 50 млрд. долара за година: Bloomberg

Видян 4335 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общата нетна стойност на най-богатите хора в Русия ще скочи с 50 млрд. долара през 2023 г., според индекса на милиардерите на Bloomberg. Това бележи значителна промяна, след като през 2022 г. състоянието им се сви с 93,7 млрд. долара поради свързаните с Украйна санкции срещу Русия и нейните бизнесмени. Общото нетно състояние на 25-те руски милиардери, включени в индекса, възлиза на 328,53 млрд. долара към 2 януари.

Владимир Потанин, собственик на минния гигант Норилск Никел, остава най-богатият руснак в списъка, като е увеличил богатството си с 2,49 млрд. долара спрямо предходната година до 31,1 млрд. долара. Второто място в момента се заема от Леонид Михелсон, съсобственик на "Новатек", втория по големина производител на природен газ в Русия. През 2023 г. той е спечелил 2,83 млрд. долара, с което капиталът му е достигнал 27,5 млрд. долара.

На трето място се нарежда Вагит Алекперов, бивш шеф на руския енергиен гигант "Лукойл", който все още притежава голяма част от акциите на компанията. През миналата година той е спечелил 9,3 млрд. долара, с което нетното му състояние е нараснало до 24,7 млрд. долара. Владимир Лисин, председател на НЛМК, най-големия руски производител на стомана, е класиран на четвърто място по богатство с 23,9 млрд. долара към края на годината (увеличение с 4,08 млрд. долара).


Първата петица се допълва от Алишер Усманов, който притежава 49% от USM - инвестиционна група, която контролира най-големия руски производител на желязна руда "Металоинвест", както и мобилния оператор "Мегафон". Състоянието му е нараснало с 2,61 млрд. долара през миналата година до 21,1 млрд. долара.


 В списъка на Блумбърг попадат още председателят на стоманодобивния гигант "Северстал" Алексей Мордашов, основателят на компаниите "Еврохим" и "СУЕК" Андрей Мелниченко, Михаил Прохоров (Onexim group), Генадий Тимченко (съсобственик на "Новатек" и "Сибур") и Михаил Фридман (Alfa Group).


От 25-те руски милиардери, включени в списъка, само един е намалил състоянието си през 2023 г.: нетното състояние на Вячеслав Кантор, основен акционер в руския производител на торове "Акрон", се е свило със 149 млн. долара през изминалата година до 6,21 млрд. долара.

Индексът на милиардерите на Блумбърг представлява класация на 500-те най-богати хора в света и се изчислява въз основа на цената на акциите на компаниите, в които изброените притежават акции.


 На снимката: Владимир Потанин



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по