Свързани новини

23.08.2023 11:17

Пакистански военни спасиха учениците от кабинковия лифт, блокирани на 365 метра над земята

Видян 887 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борейки се с безпокойството и гаденето, децата се скупчиха в спуканата въжена линия, обхванати от страх, докато висяха несигурно на стотици метри във въздуха.

Останали с малко вода и някои от тях идващи и излизащи от съзнание, шестте деца и двама възрастни издържаха 14-часово изпитание, заседнали над буйните гори на планинската северна пакистанска провинция Хайбер Пахтунхва, животът им висеше на косъм.

Виковете им за помощ бяха чути и късно във вторник властите разкриха как старателно са спасили пътниците – един с хеликоптер, а другите чрез зиплайн – в забележителна спасителна операция, усложнена от времето.

„Изключително трудната спасителна мисия беше усложнена от силните ветрове в района и опасностите, свързани с подобни операции, включително перките на ротора на хеликоптера, които дестабилизираха повдигането“, се казва в изявление на въоръжените сили на Пакистан.

Кабинковият лифт, който пътуваше между селата Батанги и Джангри в окръг Батаграм - на около четири часа от най-близкия път - се използва за превоз на деца до училище, намалявайки почти четиричасовото пътуване до няколко минути.

Но това, което трябваше да бъде бързо пътуване с гондола, се превърна в нерворазрушителен сценарий на живот или смърт, след като един от кабелите на лифта се скъса, оставяйки групата в капан на около 365 метра над долината.

С лифт, окачен на нещо, което изглеждаше като само един кабел, военният персонал се впусна в неистова мисия за спасяване на хората на борда, като извади едно дете с хеликоптер и пренесе останалите на безопасно място чрез зиплайн с падането на нощта.

Докато чакаха да бъдат спасени, двама от студентите в кабинковия лифт губеха съзнание, каза един от пътниците пред пакистанското издание Geo News. Пътникът, посочен само като Гулфараз, е призовал държавните власти да предприемат действия. Той каза, че учениците дори не са имали вода за пиене.

Спасителният персонал даде на пътниците лекарства против гадене след съобщения за деца, които повръщат, а на хванатите в капан са дадени лекарства, свързани със сърцето, според Танвир Ур Рехман, заместник-комисар на окръг Батаграм.

Новината за успешното спасяване отекна в Пакистан.




„С облекчение разбрах, че всички деца са спасени успешно и безопасно. Страхотна екипна работа на военните, спасителните отдели, областната администрация, както и на местните хора“, написа служебният премиер Анваар ул Хак Какар в X, известен преди като Twitter.

Кабинковите лифтове са редовен вид транспорт за жителите на Khyber Pakhtunkhwa, където пътуването между селата може да отнеме часове поради гъстите гори и трудния терен.

Квартал Батаграм, където се намира кабинковият лифт, е дълбоко обеднял и липсва инфраструктура и развитие. Семействата разчитат на местните гондоли, някои от които са направени от метални остатъци и изхвърлени микробуси, за да пътуват до училище и дори до болницата.

Въпреки това, тези въжени линии може да нямат подходяща поддръжка и са били замесени в бедствия в миналото. Миналия декември 12 деца бяха спасени от друг кабинков лифт в източната част на Хайбер Пахтунхва.

Този инцидент накара служебния министър-председател на Пакистан да нареди незабавно затваряне на всички „порутени и несъответстващи седалкови лифтове“, според изявление от неговия кабинет по това време.





Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци