Съпругата на началника на украинската разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирил Буданов се лекува в болница по подозрение за отравяне с тежки метали, потвърждава източник от украинското разузнаване пред Би Би Си.

Свързани новини

28.11.2023 16:22

Отровиха съпругата на топ украински шпионин

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съпругата на началника на украинската разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирил Буданов се лекува в болница по подозрение за отравяне с тежки метали, потвърждава източник от украинското разузнаване пред Би Би Си.


Мариана Буданова се е разболяла, казва източникът, без да дава повече информация дали някой друг е лекуван.

Няколко украински медии по-рано публикуваха подобна информация.

Военното разузнаване на Украйна не е коментирало публично съобщенията.

В съобщенията не се посочва дали се смята, че Русия стои зад предполагаемото нападение.

Украинският новинарски уебсайт "Украинска правда" заяви, че няколко други служители на разузнаването също са били отровени. Въпреки това нямаше предположения, че генерал Буданов също може да е бил мишена.



Генералът, който оглавява Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната, е играл ключова роля в планирането, а понякога и в провеждането на големи военни операции срещу руските сили след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г.


Новинарският уебсайт Babel, който във вторник пръв съобщи за предполагаемото отравяне, заяви, че г-жа Буданова е била отведена в болница, след като се е почувствала зле за "продължителен период от време".

Позовавайки се на свои източници в украинското разузнаване, Babel заяви, че тя вече е преминала курс на лечение и ще бъде наблюдавана от лекари.

Не бяха предоставени подробности за вида на тежкия метал, за който се предполага, че е причинил отравянето на г-жа Буданова. Неназованият служител обаче уточни, че веществата "не се използват по никакъв начин в ежедневието или при военни операции".


По-късно "Украинска правда" цитира свои източници, според които отравянето е било потвърдено след тестове.

Вероятно й е била дадена отровна храна, съобщава вестникът, но сега тя се "чувства по-добре" след приключване на първоначалния курс на лечение.

Отделно от това украинската информационна агенция "Униан" цитира свой източник, според когото г-жа Буданова се лекува в болница в Украйна, а не в чужбина.

Г-жа Буданова - родена през 1993 г. в Киев - има магистърска степен по психология. По-късно тя се занимава с политика и работи като съветник на кмета на Киев.

През 2022 г. тя споделя пред списание Elle, че през 2015-17 г. е работила и като доброволец във военната болница в Киев.

През септември 37-годишният генерал-лейтенант Буданов заяви пред уебсайта "Военна зона", че той и съпругата му са останали в кабинета му "от февруарската инвазия" през 2022 г. от съображения за сигурност.

"Тя [Мариана] всъщност е професор в нашата национална полицейска академия. Тя преподава правна психология. Това не е проблем за нея, както би могло да бъде за някой друг".

По-рано тази година висшият служител на разузнавателното управление Андрий Юсов заяви пред "Украинска правда", че срещу генерал Буданов са били извършени повече от 10 опита за убийство.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл