В крайна сметка четирима съветници от Комунистическата партия на Чехословакия и Ян Кубеш от движението "Граждани за Будейовице", което е в коалицията в кметството, се противопоставиха на предложението

Свързани новини

09.05.2022 18:05

Отнеха почетното чешко гражданство на първата жена в космоса Валентина Терешкова

Видян 3310 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Градският съвет в южния чешки град Ческе Будейовице гласува "за" отнемането на почетното гражданство на Валентина Терешкова - първата жена, излязла в Космоса.


 


Решението се основава на факта, че 85-годишната Терешкова, която сега е член на Държавната дума, активно подкрепя Владимир Путин и действията на Русия в Украйна. Тридесет и двама общински съветници гласуваха "за", а петима бяха "против"."Волята на Съвета е да отнеме това гражданство. Терешкова е близък съюзник на Путин и одобрява зверствата, които се случват в Украйна", заяви общинският съветник Шимон Хелер.




В крайна сметка четирима съветници от Комунистическата партия на Чехословакия и Ян Кубеш от движението "Граждани за Будейовице", което е в коалицията в кметството, се противопоставиха на предложението.




    "Почетното гражданство е присъдено преди 43 години за космически полет. Самата тя е била във "Восток" в продължение на много часове, а подвигът през 1963 г. е неоспорим. Разбирам позицията на някои колеги, тъй като ситуацията в Украйна е критична и аз със сигурност не я одобрявам, но според мен нямаме право да отвръщаме по този начин на случващото се в Украйна. Не съм съгласен с това", каза Кубеш и добави, че историята не може да се трие и намира решението за подло.




До момента 118 души са получили почетно гражданство на Ческе Будейовице. Терешкова е последният човек, получил тази титла през 1979 г. Оттогава градът не е присъждал почетно гражданство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 09.05.2022 22:44

    Преди години общинския съвет на Браунау отне почетното гражданство и на Хитлер, но и към момента никой не знае кои са те, а Хитлер ще го знаят вечно !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог