Путин посети космодрума "Восточний" в руската Далекоизточна област Амур във вторник заедно с беларуския си колега Александър Лукашенко

Свързани новини

12.04.2022 15:08

Ще възобновим лунната програма: Путин

Видян 2300 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия трябва да е в състояние да отговори на предизвикателствата в изследването на Космоса, заяви президентът Владимир Путин, като добави, че страната ще продължи лунната си програма, наред с други начинания.




"Ще възобновим лунната програма", заяви Путин, докато посещаваше космодрума "Восточний" в руската Далекоизточна област Амур във вторник заедно с беларуския си колега Александър Лукашенко.


 


Руският лидер заяви, че има предвид изстрелването на роботизирания спускаем апарат "Луна-25", което е планирано да се състои в космодрума Восточний на 22 август, по данни на разработчика на космическия апарат НПО "Лавочкин".




Сондата ще има за задача да усъвършенства мекото кацане на лунната повърхност за бъдещи мисии и да проучи района в близост до южния полюс на Луната. Планирано е да носи 30 кг научно оборудване, включително роботизирана ръка и бормашина.


 


"Поколението на създателите на националната ракетно-космическа програма ни остави не само колосална технологична основа, но и ценностите, към които гледаме днес", каза Путин.


 


 


Изследването на Луната от човечеството започва със съветската сонда "Луна-2" през 1959 г. , но страната не е провеждала подобни мисии от почти пет десетилетия.




Драконовските санкции, наложени на Русия от САЩ, ЕС и редица други държави заради военната ѝ операция в Украйна, няма да накарат страната да се откаже от космическите изследвания, заяви президентът.




"Въпреки всички трудности и опити за намеса отвън, ние определено ще осъществим всичките си планове с последователност и упоритост", заяви той.


 


 


Той също така заяви, че Русия и Беларус ще развиват съвместно космическата си инфраструктура, като същевременно възложи на Роскосмос да организира мисия за беларуски космонавт на борда на руски космически кораб.


Лукашенко обещава да изпрати беларуски работници, които да помагат за обслужването на космодрума "Восточний".

 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се