Артистката, която стои зад скулптура на морж, евтаназиран по спорен начин поради съображения за обществена безопасност, казва, че се надява творението ѝ да се превърне в "триизмерен урок по история", след като бе представено в норвежката столица Осло.

Свързани новини

07.05.2023 07:05

Откриха скулптура на евтаназирания морж Фрея в Осло

Видян 1273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Артистката, която стои зад скулптура на морж, евтаназиран по спорен начин поради съображения за обществена безопасност, казва, че се надява творението ѝ да се превърне в "триизмерен урок по история", след като бе представено в норвежката столица Осло.

Бронзовата статуя в естествен размер показва моржа Фрея, свита настрани близо до брега. Произведението на изкуството е финансирано чрез онлайн кампания, която събра 25 000 долара (19 000 паунда).

Миналата година Фрея се превърна в сензация в социалните мрежи, като туристи и местни жители се тълпяха, за да я видят.

Младата женска прекарваше времето си във фиорда на Осло, залив на югоизточното крайбрежие на страната, и изглежда не се страхуваше от хората, за разлика от повечето моржове. На видеозаписи се вижда как моржът се качва на малки лодки, за да си прави слънчеви бани.

Той се превърна в опасност за посетителите, които пренебрегваха нарежданията на Норвежката дирекция по рибарство да се държат на безопасно разстояние от него, като вместо това се приближаваха, за да снимат бозайника, и дори хвърляха предмети по него. Това накара дирекцията да вземе решение за умъртвяването ѝ, което разгневи много хора в страната.

Художничката на статуята Астри Тоноян заяви пред CNN, че е била щастлива да работи по проекта "почти безплатно", тъй като това е въпрос, който е близък до сърцето ѝ. Тя се надява, че статуята ще послужи като "триизмерен урок по история".


Целта ми беше да направя безсмъртен символ на способността на хората да се отнасят зле не само с дивата природа, но и с хората", казва тя.

Тя смята, че Норвежката дирекция по рибарство е трябвало да се справи със ситуацията по по-етичен начин. "Властите можеха да действат по-бързо и да се опитат да я преместят, вместо да я застрелят. Те чакаха твърде дълго и това стана опасно за хората. Решиха да направят "бързото решение"."

Тя добави, че намерението със статуята не е да накара хората да намразят властите като едно цяло, а да "поставят под въпрос системата" като цяло.


Преди това дирекцията заяви пред CNN, че обмисля множество решения, включително преместването на Фрея извън фиорда. Но "голямата сложност на подобна операция ни накара да заключим, че това не е жизнеспособна възможност", заяви генералният директор Франк Баке-Йенсен. Той допълни: "Отнасяме се с голямо внимание към хуманното отношение към животните, но човешкият живот и безопасност трябва да имат предимство."

Женските моржове обикновено тежат между 600 и 900 килограма, или около 1300 до 2000 килограма. Обикновено морските бозайници са предпазливи към хората и се задържат във външните краища на норвежкото крайбрежие.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог