Свързани новини

03.06.2013 13:32

От октомври тръгват мерки за най-бедните у нас

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стабилизиращ социален пакет, ориентиран към хората с най-ниски доходи, ще влезе в сила от октомври, съобщи социалният министър Хасан Адемов пред БНТ.


Предвижда се да се увеличи кръгът от хора, които да имат достъп до енергийно подпомагане чрез вдигане на прага с 20 лева.


Мерките предвиждат и увеличение на майчинските, но дали има възможност това да стане скоро, ще се разбере до няколко дни. "За да бъдат увеличени майчинските от 1 юли, са необходими около 17 млн. лв. Трябва да се прецени дали е подходящо промяната да влезе от 1 юли или от есента", уточни той.


Другата идея е да се подпомогнат първокласниците за старта на учебната година. Става въпрос за около 62% от първокласниците в България на базата на подоходен критерий, който е 350 лв. на човек в семейството.


"Досега тя беше 150 лв. еднократна помощ, сега предложението е да се ориентираме към двойно увеличение. Пазарът на труда е в трагично състояние", каза министърът на труда и социалната политика.


По думите му нужно е да се направи цялостен преглед на трудовото законодателство, а социалното подпомагане да се реформира изцяло - да се търсят мерки, с които безработните да се върнат на пазара на труда. Една от идеите на новото правителство е социални помощи да се получават вече не срещу временна заетост, както беше досега, а срещу ограмотяване и квалификация.


Хасан Адемов уточни, че подобна мярка има във всички страни от Европейския съюз.


Спешен преглед на трудовото законодателство трябва да бъде направен и във връзка със спънките пред малкия и среден бизнес, за които браншовите организации алармират през последните няколко години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв