Свързани новини

20.05.2013 13:49

Орешарски: Спецтарифа на тока за бедните

Видян 1533 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

План за спешни промени в икономиката и социалната сфера ще предложи на среща с потенциалните коалиционни партньори днес кандидатът за премиер на БСП Пламен Орешарски.


Планът „Орешарски“ включва приоритетните точки за първите 100 дни от управлението на следващия кабинет, ако той е сформиран с мандата на БСП, предаде в. Сега.


От левицата са съставили подобни планове за първата една година, както и за четирите години на целия мандат.


100-дневната програма на кандидат-премиера има три основни точки – спешни мерки, които да раздвижат икономиката, подпомагане на отделни социални групи и поевтиняване на тока от 1 юли.


В икономическата си част планът предлага спешно да бъде върнат задържаният ДДС, което ще внесе свежи пари в бизнеса. Според данни на БСП забавеният ДДС възлиза на 1 млрд. лева, а не на 280 млн. лева, както обяви НАП през април.


В писмо до представители на бизнеса Пламен Орешарски се ангажира до края на годината да подобри икономическия климат чрез отпадането на някои процедури и такси. Кандидат-премиерът обещава още, че ако на власт дойде програмен кабинет на БСП, страната няма да поема нов дълг до края на годината.


От БСП се ангажират с редица обещания в социалната сфера. От левицата смятат да увеличат еднократната помощ за родители на първолаци от 150 лв. на 310 лв. – какъвто е размерът на минималната работна заплата в момента.


Социалистите ще преговарят и за увеличение на майчинските за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. От „Позитано“ 20 прогнозират, че обезщетенията ще могат да се вдигнат от есента. Левицата се надява, че ще успее да увеличи месечната подкрепа за майките от 240 лв. до 310 лв – каквото бе и желанието на родителите в края на миналата година.


От БСП са категорични, че до края на тази година не може да се говори за увеличение на минималната работна заплата. Планът „Орешарски“ предвижда, че ако има покачване, то ще бъде заложено в бюджета догодина.


Бившият финансов министър предлага още от 2014 г. да се въведе нулева подоходна данъчна ставка за хората, които работят на минимална работна заплата.


Левицата планира да увеличи енергийните помощи за най-нуждаещите се, като завиши максималния доход, под който се полага подобна подкрепа.


Точките на Орешарски предвиждат и спешни законови мерки, които да позволят на ДКЕВР да бъде ефективен регулатор и токът да поевтинее от 1 юли.


Планът „Орешарски“ ще бъде подложен на дебат с потенциалните коалиционни партньори на левицата, с представители на бизнеса и с неправителствени организации.


Не е ясно дали ДПС и „Атака“ – възможните източници на подкрепа за БСП, ще приемат приоритетите в плана на кандидат-премиера Орешарски.


Лидерът на националистите Волен Сидеров едва ли ще е удовлетворен от отказа на социалистите да вдигнат минималната работна заплата. В предизборната агитация на „Атака“ Сидеров обеща, че партията му ще работи за вдигане на минималната заплата до 1000 лв., а на минималните пенсиите – до 500 лв.


Предложението на ДПС за по-ниска данъчна ставка за лекарства едва ли ще бъде приета добре от бившия финансов министър Орешарски, който по принцип е против диференцираните данъчни ставки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог