Все повече случаи на полицейско насилие на протеста на футболни фенове в София започват да излизат на яве

Свързани новини

21.11.2023 11:21

Още потърпевши проговориха за полицейското насилие

Видян 1297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб", разказа репортерът на Мач Телеграф

Все повече случаи на полицейско насилие на протеста на футболни фенове в София започват да излизат наяве. Днес и двете частни национални телевизии показаха подобни случаи. Потърпевшите свидетелстват, че с нищо не са предизвикали агресията на униформените, но въпреки това са били бити от тях.

Спукана глава

"Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата", разказа репортерът на "Мач Телеграф" Николай Парашкевов пред Нова тв, който уточни, че е бил на протеста с бадж. Според него много трудно ще бъде доказано, че служител на полицията го е ударил. "Едно от основните неща, които трябва да бъдат питани - защо много от полицаите нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин", попита той.

"Стоиш си в бар и изведнъж те напръскват със сълзотворен газ"

"Марио Сулев беше бит от полицията в бар, в близост до протеста", посочи той. Сулев наскоро се прибрал в България и е обиден от начина, по който бил посрещнат. "Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред", обяснява той. Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените. "Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: "Не, спрете, спрете", допълни Сулев. Той разказва още, че отишъл до бара на заведението, за да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ. "Барманката ми помагаше, когато изведнъж усетих, че ме удрят в гръб с палка. Докато си стоя с ръце на лицето на бара… Чух поредната лъжа, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и затова са влезли и са били. От моите приятели нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка дори", подчерта Марио.

Според него министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който определи поведението на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като "несериозно". "Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в жестоко стълкновение, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да казва, че не намира за странно, че не е бил там. Не може да не е там", категоричен е репортерът в "Мач Телеграф". Сулев заяви, че ако е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. "И бих подал оставката си веднага", подчерта той. И уточни, че си е изкарал медицинско и ще си търси правата по съдебен път.

Потърпевшите мъже обясниха, че донякъде приемат тезата на униформените, че няма как в напрегната ситуация да бъде направена разлика между подпалвач и мирен гражданин с бира в ръка, например. "Казват, че трябва да противодействат на безредиците - добре. Но, когато имаш паднал човек - удари го в крака, в гърба или ръката. Защо трябва да го удряш по главата? Ако мен ме бяха ударили 5 см по-надолу, можеше и да не водим този разговор", добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал. Призова потърпевшите да отправят колективен иск.

Счупен нос

"Днес съм по-добре. Вчера ме оперираха. Все още имам тампони в носа, но съм доста по-добре. Имам фрактура на носа след удар с палка от полицай. По никакъв начин не съм провокирал", коментира пред Би Ти Ви от болничната стая Георги Йовчев, който е сред пострадалите при протеста срещу БФС на 16 ноември. "Жандармерията заплаши, че ще използва водното оръжие срещу мен и останалите 20-25 човека, които бяхме останали на младежката палата. Наредиха ни да се разпръснем. Зачудих се защо - бяхме изключително малко хора и не правехме абсолютно нищо", обясни още той.

"Скандирах „оставка“, пиех бира и бях с малкия си брат. Жандармерията тръгна към нас, аз си извадих телефона и започнах да снимам. Изведнъж жандармерията ме подгони, аз започнах да бягам, защото разбрах накъде отиват нещата. В един момент ме свалиха на земята и започнаха да ме бият. В момента, в който ме оставиха, аз се изправих, единият от полицаите ме удари през ръката, телефонът ми падна и се счупи, а след това ме удари директно в носа", разказа Георги. Според него ги е ядосало това, че той е започнал да ги снима. "Може би аз съм бил прекалено наивен, да си мисля, че докато ги снимам, няма да ме нападнат“, коментира той.

Пострадалият мъж е разпознал полицаят, който го удря - оказва се от съседен за него квартал. "Отидох мирно на протеста, не съм хвърлял камъни, не съм палил полицейски бусове, не съм трошил линейки. Повечето хора, които трошаха, бяха с маски на лицата", посочи още Георги. По думите му през цялото време е стоял по-далече от „фронтовата линия“. "Когато за първи път са използвали водното оръжие, аз бях до магазина и едва след това разбрах какво се е случило“, коментира пострадалият мъж.

И полицията се оплаква от насилие

"Аз бях на първа линия и още в началото бях ударен с камък в интимната област. Паднах на земята, един от колегите ме видя и ме издърпа назад", това коментира пред Нова тв младши инспектор Александър Върбев, който е бил хоспитализиран след протеста за два дни. "Лично аз не съм станал свидетел на полицейско насилие. При активния способ за изтласкване на тълпата, ние не сме оказвали никакво физическо съприкосновение с протестиращите. Ние лично, в самата вечер не сме имали сблъсъци с протестиращите. Не съм изгледал всичките видеа, попаднах на някои, в които нямаше полицейско насилие", посочи и инспектор Панов, дирекция "Жандармерия".

Инспектор Николов заяви, че се разграничават от действията на насилие. "Искам да подчертая, че в нашата служба ежемесечно има обучения и се стремим да спазваме правилните тактически и законосъобразни действия. Точно в тази вечер мисля, че си свършихме работата в максимално добра степен", заяви той. "Не може да говорим от името на колегите, които са го извършили това нещо. Ние сме тук да разкажем за нашите действия и за всичко, което се случи срещу нас. Показваме и част от оборудването, което е пострадало - каските, щитовете. На всеки един служител на Дирекцията има надпис "Жандармерия", съобщи ст. инсп. Русков.

От Дирекцията отричат да е имало служители на протеста, които не са били обозначени. По думите им всеки униформен има номер. "Всички имат индивидуални предпазни средства. Всяка служба има човек, който има индивидуална камера и прави записи постоянно по време на протеста", допълни той. Вътрешният министър Калин Стоянов също по-късни заяви, че ако служител на МВР е бил без значка, то може би това са индивидуални случаи и става въпрос за паднало обозначение по време на боричкане.

"Трябва да стане ясно на всички - водометната машина е най-безболезненото помощно средство, което може да използва МВР. Водната струя оказва единствено и само психическо въздействие срещу протестиращите. Идеята е те да се отблъснат само от вида на водата, за да няма съприкосновение между полицаите и протестиращите. Тя беше използвана на 1/3 от максималната ѝ мощност", категоричен бе ст. инсп. Русков.


Източник: в. СЕГА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв