Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл-България

Свързани новини

05.04.2023 17:16

Още 195 М лв. глоба за Лукойл

Видян 1485 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която дълги години игнорираше проблемите около Лукойл нанесе втори, още по-тежък удар на руския монополист у нас. Антимонополният орган наложи санкция от 195 млн. лв за проблема с данъчните складове за горива. Компанията е злоупотребила с господстващо положение на пазара, което досега се игнорираше, а 19 минути го пише отколе.


Глобата идва дни, след като КЗК фрасна с почти 68 млн.лв. Лукойл заради злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите. Нещо, което също се знае от години, но досега убягваше от погледа на КЗК.


Основанията за новата рекордна глоба е недопускане от страна на Лукойл на други компании до данъчните складове за горива. Другото нарушение е, че бил ограничаван вносът по море през терминалите Росенец и Петрол Варна. Освен това е регистрирано и "непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на горива на други производители и вносители".


Само напомняме, че последният парламент, по настояване на Петър Чобанов от ДПС, който влезе и в новото Народно събрание, се прекрати концесията на руската компания на Росенец, като уж проевроатлантическата ПП гласува странно: 26 "въздържали” се и 4 против, точно както БСП. Лидерът на едната партия Асен Василев като вицепремиер провеждаше тайни срещи с ръководството на компанията, разкрити първо от 19 минути, а съпругът на втория лидер – Корнелия Нинова, е дългогодишен висш мениджър в Лукойл.


Неслучайно двамата като вицепремиери много помогнаха за месеците от началото на войната, които съвпаднаха с техния коалиционен кабинет, Лукойл да наложи на пазара у нас цени, които поне с 1 лв. на литър надвишаваха реалните, което доведе до месечни неоправдани свръхпечалби, оценявани от експертите на 100 млн.евро. От което със сигурност пари са стигали и до някои централи.


А Росенец беше като анклав на Русия – собствена граница, митница и т.н. на българска територия, където никой няма достъп до нищо – пълен абсурд в ЕС.


"Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива", пише в съобщението на КЗК.


"Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", заключава КЗК.


Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.