Свързани новини

15.07.2016 16:11

Опасно месо залива пазарите ни с ТПТИ

Видян 1738 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Евтино, некачествено и опасно за здравето месо ще залее пазарите на Стария континент и у нас, ако се подпише и ратифицира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), по което ЕС и САЩ преговарят. Това става ясно от нов доклад, представен в Европарламента в Брюксел от Института по земеделие и търговска политика (IATP) в Европа, цитиран от "Труд".


Анализът се основава на задълбочени проучвания върху американските практики в месопреработвателната индустрия, текстове в ТПТИ, по-специално тези, които се отнасят до механизмите за регулаторно сътрудничество и начина, по който всичко това ще се отрази на качеството на месните продукти в Европа.


Според проучването мощната месопреработвателна индустрия има за цел чрез ТПТИ агресивно да атакува сегашните стандарти за качество и безопасност на продуктите и да ги занижи, като подкопае способността на правителствата за поддържане и създаване на изисквания, свързани със социалната сфера, общественото здраве, околната среда и хуманното отношение към животните. Става въпрос за стандарти и изисквания за ГМО, етикетиране, клониране, използване на вредни химикали и т.н.


Освен че е заплаха за малките и средните ферми в Европа, индустрията в сектора в САЩ струва на данъкоплатците там милиони долари под формата на разходи за справяне с последствията за общественото здраве и околната среда, става ясно от доклада.


Според експерти ТПТИ носи реална опасност американският модел - шепа мощни фирми да контролират цялата месопреработвателна промишленост, да се пренесе и в Европа.


Част от критиките към опасното търговско споразумение със САЩ са свързани именно с риска от занижаване на строгите европейски стандарти за качество и безопасност на храни и стоки.


В ущърб на обществения интерес


Интензивен натиск има и в момента в посока увеличаване на производството на стоки на ниска себестойност в ущърб на общественото здраве и интерес, посочват докладчиците в документа.


Една от целите на ТПТИ е именно увеличаване обема на търговията като същевременно се намаляват производствените разходи както в страните членки на Европейския съюз, така и в САЩ. Споразумението е в противоречие на изискванията и стандартите на Стария континент, отбелязват още анализаторите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително