От 3 седмици Комплексният онкологичен център в Бургас приема и лекува и пациенти с коронавирус – не само хора с ракови заболявания, развили COVID-19, а болни, карани с линейки даже от Шумен. Натоварването е голямо, като към момента от общо 40 легла, свободните са само 5,


За да няма риск за онкопациентите, които са с компрометирана имунна система, линейките с COVID болните се качват по отделна рампа, инфектираните след това се довеждат със специален асансьор в сектора, който е с отделна вентилационна система и в който няма никаква възможност за смесване на потоците.


Другата дейност на болницата не страда, категоричен беше пред камерата на bTV управителят проф. Христо Бозев. Той обясни, че отделения по палиативни грижи и по медицинска онкология са били преместени, за да се освободят два етажа за болни от коронавирус. „По указание на РЗИ и НЗОК намалихме леглата в другите отделения, за да останат пак общо 156 легла. Молбата ни е да се прибавят към съществуващите, за да не се губят другите легла, на които могат да лекувани онкоболни. Имаме голям наплив на онкоболни – такъв е сезонът“, посочи професорът.


Той отбеляза, че не се е наложило да командирова никого в сектора – колегите му сами са предложили да работят там. Как се справя онколог, когато трябва да се погрижи за пациенти с COVID-19? „В интерес на истината ни е трудно, но имаме добър консултант инфекционист, който ни оказва помощ, всеки ден работи все по-добре и по-добре“, отговори началникът на сектора д-р Красимир Николов.


В отделението има хора с дихателна недостатъчност, над половината са развили пневмония.


Сред доброволците има както млади лекари, така и хора със съвършено различни професии, но и голямо желание да помагат. „Всеки един заболял, всеки един болен е причина (да съм тук). Това е част от лекарския дълг“, коментира специализантът по онкология д-р Александър Брънков. „Докато свърши тази епидемия“ за спокойствието на пациентите и чистотата ще отговаря бъдещият инженер Руси.


Кога онколозите ще се върнат при пациентите, с които до момента са работили? „Когато цялата тая история приключи, живот и здраве… или доколкото издържа“, откровен е началникът на COVID сектора д-р Николов.


 


Снимка: бТВ