Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Последната заповед на здравния министър задължава всяка голяма болница да разкрие допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция, предаде бТВ.


Недоволните смятат, че е абсурдно и рисковано да се лекуват онкоболни и хора с коронавирус на едно място. Според ръководството на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология риск от разпространение на заразата няма.


COVID отделението е с 29 легла. В него в момента се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата, уточняват лечебното заведение.


Пациентите смятат, че правилата за разкриване на COVID зони и в специализираните болници ги подлагат на допълнителен стрес. Против са и лекари. Сред тях – доктор Панайот Куртев, началник на клиниката по хирургия: „Сградата е стара, тя няма възможности за изолация на отделение. Входовете са едни и същи, коридорите са едни и същи, асансьорите са едни и същи. При едно отделение с 30 легла, ние не можем да осигурим пълна изолация на тези хора и има риск да се инфектират и онкоболните, които се лекуват в болницата“.


Той обясни, че само пациентите с ракови заболявания, които са развили коронавирусна инфекция трябва да се лекуват при тях.