Учените смятат, че са открили отговора на въпроса защо нарязаните моркови се къдрят, ако са оставени неизядени твърде дълго време.
Изследователи от Университета в Бат са открили, че когато този кореноплоден зеленчук се разреже по дължина и се остави дълго време на въздух, той може да започне да губи влага. Това води до изсъхване на външния слой на моркова, известен като кора, по-бързо от центъра, което го кара да се извива навън.
За щастие, има помощ, която може да попречи да се навие преди следващата вечеря.
Екипът заяви, че обработката на морковите в студена, влажна и херметична среда може да "защити естествените им свойства и да увеличи продължителността на живота им".
Д-р Елиз Пег, старши преподавател в катедрата по машиностроене на Университета в Бат, която е ръководител на проучването, заяви: "Представихме математически завиването на нарязан морков с течение на времето и показахме факторите, които допринасят за завиването.
Мотивацията ни беше да потърсим начини за подобряване на устойчивостта на обработката на моркови и да ги направим възможно най-дълготрайни.
Според нея работата на екипа, публикувана в списанието Royal Society Open Science, дава на производителите на храни нов инструмент, който потенциално може да им помогне да намалят загубите не само на моркови, но и на други кореноплодни зеленчуци.
Изследването е извършено по време на престоя на затвора от Нгуен Во-Буи, студент по машинно инженерство в Университета в Бат. Той използва математически модели от структурното инженерство, за да анализира повече от сто половинки моркови от Ланкашир Нант.
В продължение на една седмица изследователите установяват, че половинките на морковите постепенно продължават да се извиват навън - средният радиус на извивката на всеки морков намалява от 1,61 м на 1,1 м. Те твърдят, че теглото на морковите също е намаляло с 22%.
Г-н Нгуен добави: "Това беше интересно изследване - прилагането на механични принципи към зеленчуци беше изненадващо и забавно.
"Едно от големите предизвикателства беше да се разработи експеримент, който да може да се проведе в затворена среда, без достъп до нормални лаборатории и оборудване.
Изследователите твърдят, че около 25-30 % от морковите често се изхвърлят, преди да бъдат преработени или опаковани, поради деформации, механични повреди или заразени части. Д-р Пег заяви: "Създадохме методология, която производителят на храни може да използва, за да промени процесите си, като намали хранителните отпадъци и направи опаковането и транспортирането по-ефективни.
Г-н Нгуен заяви, че след приключване на експериментите морковите са били използвани за приготвяне на ястия като торта от моркови, индийския десерт от моркови Gajar Ka Halwa, както и песто от моркови.
Източник: DailyMail
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Боряна Калейн спечели златни медали на ...
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс
Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:
- Какво значи това?
Той:
- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.
Тя:
- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!