Това се случва в момент, когато британските потребители се борят с рекордна инфлация на цените на хранителните стоки, която през четирите седмици до 19 март достигна 17,5%.

Свързани новини

01.04.2023 17:00

Недостигът на пресни зеленчуци може да се превърне в обичайно явление в Обединеното кралство, предупреждават фермери

Видян 7483 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потребителите в Обединеното кралство може би ще трябва да свикнат с празните рафтове в супермаркетите поради безпрецедентния недостиг на пресни зеленчуци на фона на рекордната инфлация на цените на храните и рязкото повишаване на разходите за енергия, съобщи Ройтерс.

Британските купувачи изпитват недостиг на пресни храни от месеци, тъй като продажбите на домати, краставици, чушки и някои плодове бяха ограничени от повечето от най-големите супермаркети в страната поради недостиг на доставки. Лошите метеорологични условия нарушиха реколтата в Европа и Северна Африка, а инфлацията доведе до по-високи цени на продуктите от ключови за Обединеното кралство пазари като Испания, посочва изданието.

По данни на Британския консорциум за търговия на дребно Великобритания внася около 95% от доматите си през зимата. През януари Обединеното кралство е закупило 266 273 тона зеленчуци - най-малкото количество за всеки януари от 2010 г. насам, когато населението на страната е било със 7% по-малко, отколкото в момента, сочат данни на данъчната служба.


Това се случва в момент, когато британските потребители се борят с рекордна инфлация на цените на хранителните стоки, която през четирите седмици до 19 март достигна 17,5%.

Анализаторите твърдят, че ограниченото предлагане води до по-високи разходи, а излизането на страната от ЕС поставя по-голямо логистично предизвикателство пред доставката на зеленчуци на острова, тъй като износителите са обезкуражени от допълнителната документация.

Междувременно британските фермери се борят с по-високите разходи за енергия, които намаляват възможностите им да отглеждат плодове и зеленчуци в отопляеми оранжерии.

"Съществуват реални рискове празните рафтове да станат по-често срещано явление", заяви пред Ройтерс президентът на Националния фермерски съюз Минет Батърс.

Съюзът очаква производството на пресни зеленчуци през тази година да бъде най-ниското от 1985 г. насам поради решението за изключване на селското стопанство от правителствената схема за подпомагане, която осигурява помощ на компании, засегнати от високите енергийни разходи. Фермерите предупреждават също, че недостигът на домати ще се разпространи и върху други местни култури, включително карфиол и моркови.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв