Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заради множеството жалби от битови клиенти срещу прекалено високите месечни сметки за парно през настоящия отоплителен сезон.

Свързани новини

28.02.2024 12:54

Омбудсманът настоява за намаляване на цените на парното

Видян 441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заради множеството жалби от битови клиенти срещу прекалено високите месечни сметки за парно през настоящия отоплителен сезон, съобщава БНТ.

Проф. Ковачева подчертава, че прегледът на предоставените от гражданите документи показва, че основната причина за формирането на тези завишени сметки са рекордно високите цени на топлинната енергия, утвърдени от КЕВР за регулаторния период 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г.

Общественият защитник дава пример с потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024 г.

Това дава повод на омбудсмана да насочи повторно вниманието на регулатора към необходимостта от спешно преразглеждане и намаление на регулираните цени на топлинната енергия.

Тя допълва, че към 1 март т.г. ще бъдат изпълнени изискванията от допълнителните разпоредби за регулиране на цените на топлинната енергия (НРЦТЕ) за наличие на „съществено изменение между определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за регулаторния/ценовия период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок на периода“ в размер над 15%.

Освен това Диана Ковачева подчертава, че все още очаква от КЕВР информация от разпредена проверка на "Топлофикация София" със срок до 30 септември 2023 г. - да извърши проверка на настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции, присъединени към топлопреносната мрежа на територията на София и да ги въведе в съответствие с топлинните режими на сградата, с цел осигуряване на необходимия микроклимат и недопускане преразход на топлинна енергия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец