Ограничението на цените на руския петрол

Свързани новини

10.12.2023 07:32

Ограничението на цените на руския петрол е "до голяма степен неуспешно": Politico

Видян 12868 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ограничението на цените, наложено от страните от Г-7 и ЕС върху продажбите на руски нефт по море, по същество се е провалило, съобщи Politico, позовавайки се на ново проучване.

Механизмът беше договорен миналата година и забранява на западните фирми да предоставят застрахователни и други услуги за превози на руски суров петрол, освен ако товарът не бъде закупен на цена, по-ниска от 60 долара за барел. Подобни ограничения бяха въведени през февруари и за износа на руски петролни продукти. Мерките имаха за цел да намалят значително приходите на Москва от енергоносители.

Според нов анализ на Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA), предоставен на Politico, през последната година схемата е коствала на Кремъл 34 млрд. евро (37 млрд. долара) приходи от износ, което се равнява на приходите за около два месеца тази година. Въпреки това тази сума е "далеч по-малка, отколкото са се надявали тези, които са разработили правилата", се казва в доклада, като се добавя, че въздействието е било усетено най-силно през първата половина на 2023 г., след което е започнало да отслабва.

Сега руският петрол постоянно се продава за повече от границата от 60 долара за барел, пише Politico.

"Въздействието на ценовия таван беше ограничено поради неадекватния мониторинг и прилагане", беше цитиран Исаак Леви, който ръководи работата на CREA за Европа и Русия. Той добави, че западните държави не са успели да се справят с пропуските в санкциите.


Според доклада недостигът се дължи отчасти на това, че търговците просто пренебрегват тавана на цените, тъй като руският петрол се продава за около 70 долара за барел.

Изследователите от CREA установиха, че около 48 % от руските петролни товари се превозват с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и ЕС. На теория таванът на цените би трябвало да се прилага за тези кораби, се казва в доклада, като се добавя, че на практика малко оператори са били обект на атаки.

Изследователите заявиха още, че "вратичка в преработката" е подкопала усилията на Запада за ограничаване на руския износ, тъй като страни като Индия са увеличили покупките на енергия от Москва.

Според проект, видян от Politico, страните от ЕС в момента преговарят за нови начини за затягане на прилагането на ограничението като част от 12-ия пакет от санкции срещу Русия. Съобщава се, че ограниченията могат да включват нови задължения за търговците и наемателите на кораби да предоставят данни за доставките.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни