Русия не спазва западния таван на цените на петрола

Свързани новини

09.10.2023 10:00

Русия не спазва тавана на цените на петрола

Видян 6824 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия не продава суров петрол в рамките на механизма за ограничаване на цените, въведен от Г-7 и ЕС в опит да се ограничат енергийните приходи на Москва, заяви заместник министър-председателят Александър Новак.   

Петролните компании спазват президентския указ, който задължава руските юридически и физически лица да избягват налаганите от Запада ограничения на цените на петрола в договорите си с чуждестранни купувачи, каза той и добави, че руският суров петрол се търгува на пазарни цени.

"Първоначално, когато беше въведен ценовият таван, ние казахме, че това е неработещ инструмент. Той влошава положението на потребителите и на целия световен енергиен пазар. Беше издаден специален указ на руския президент за неспазване на условията за доставка при тавана на цените в договорите. Нашите компании работят в рамките на указа и ние стриктно следим за това", заяви Новак пред репортери.  

През декември 2022 г. ЕС, Г-7 и съюзническите държави наложиха ембарго и таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел. Подобни ограничения бяха въведени през февруари и за износа на руски петролни продукти. Мерките имаха за цел да намалят приходите на Русия от енергоносители.


Впоследствие руският президент Владимир Путин подписа указ, влязъл в сила на 1 февруари, с който се въвеждат ответни мерки срещу ограничението на цените на руския износ на петрол. С него се забраняват доставките на нефт и нефтопродукти за държави, които прилагат ценови таван в договорите си, а също така се забраняват доставките, ако в договора пряко или косвено се споменава таванът.


Днес виждаме, че цените на Брент са се повишили, а отстъпката [за руския петрол] е намаляла. Нашите продукти се продават на пазарни цени, над тавана", обясни вицепремиерът.   

По-рано руското правителство обяви, че ще продължи да намалява отстъпката на водещата руска петролна смес "Уралс" спрямо бенчмарка "Брент". Намаляването на отстъпката се прави, за да се компенсира ефектът, който спадът на цените на Urals оказва върху бюджетните приходи.  

Това се случва в момент, когато световните цени на петрола отбелязаха огромен тримесечен скок от близо 30% за периода юли-септември тази година на фона на ограниченото предлагане, дължащо се на производствените съкращения, договорени от ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия.   


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.10.2023 20:25

    Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами">">-----> mub.me/medik

  • 001 ТАСС 07.10.2023 08:30

    Император Владимир - Влад Мира днес става на 71 години !!! На многая и благая лета, Владимир Владимирович! Бъдете здрав, с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце, за доброто на Православна Русия, за доброто на света !!! За Родину, за Путина Слава Российской Федерации товариши !!! Ура!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион