Унищожени са записите от охранителните камери от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември, когато имаше брутално полицейско насилие срещу протестиращи и журналисти.

Свързани новини

15.03.2024 15:31

Общината е унищожила записите с полицейското насилие от протеста срещу футболния съюз

Видян 465 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унищожени са записите от охранителните камери от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември, когато имаше брутално полицейско насилие срещу протестиращи и журналисти, съобщава Дневник.

Това информира Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България, след като след забавяне от повече от месец от страна на Столичната община тя е получила възможност да прегледа записите, но се е оказало, че голяма част от тях вече са изтрити и върху тях е презаписана нова информация.

АЕЖ уточнява, че са ѝ били предоставени едва 10 записа, които са били архивирани по искане на други служби. За останалите записи от Столичната община са посочили, че са изтрити от системата, тъй като били минали повече от 14 дни от събитието. На въпросните 10 записа според АЕЖ не се е виждало нещо, което да бъде от съществен интерес за разследването на полицейското насилие.Ю

Асоциацията е поискала от Столичната община да ѝ предостави информация за процедурите, по които е станало унищожаването на видеата. Правилата за обработване на лични данни в системата за видеонаблюдение на Столичната община са утвърдени през юли 2018 г., когато общината беше управлявана от предишния кмет Йорданка Фандъкова. Съгласно тези правила постъпилата информация автоматично се индексира и съхранява във файл от съответното денонощие. Информацията се предоставя след постъпило искане от ръководител на компетентен орган. Заличаването на видео или снимкова информация се извършва по реда на правилата. Задължително се извежда списък на изтритите файлове, който се утвърждава от директора на дирекция "Сигурност", която в момента се оглавява от временно изпълняващия длъжността Момчил Будинов (назначен от Васил Терзиев). За изтеклия месец се изготвя и протокол на изтритите файлове, който също се утвърждава от директора на дирекция "Сигурност" и се завежда в специален регистър.

Столичната община е обяснила на АЕЖ, че въпросните правила, свързани с изготвяне на протокол и списък на изтритите файлове, се прилагат само за записи, които са били архивирани. При останалите изтриването е автоматизиран процес и зависи от капацитета на сървърите, но записите от различните камери се изтриват след изминаването на между 13 и 60 дни.

АЕЖ подчертава, че това води до абсурдна ситуация, в която дори на граждани или журналисти да им бъде предоставен достъп до записите от камерите по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), тези записи физически вече са унищожени. Това е така, тъй като срокът за отговор по ЗДОИ е до 14 дни от постъпването на искането.

За да се избегнат подобни абсурди в бъдеще, АЕЖ настоява за промяна в правилата на Столичната община и в момента, в който постъпи искане за достъп до записи от камерите, въпросните записи да се архивират незабавно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец