Свързани новини

22.04.2013 11:13

Обичай баба си, но не я оставяй да избира вместо теб!

Видян 1251 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вероятно ти е писнало от избори. Може би харесваш онзи графит, на който пише: “Ако от изборите зависешe нещо, щяха да ги забранят”. Но, моля те, прочети това писмо. Мисля, че е важно.
Изборът е смисълът на свободата. Всяка несвобода е на практика ограничаване на правото ти да избираш. На мен като ученик ми ограничаваха правото да избирам с какви дрехи да ходя на училище. Още много други избори бяха невъзможни – какво да слушаме, какво да ядем, да си купим ли дънки (просто ги нямаше), къде да пътуваме... Затова беше редно да си отиде онази политика и управление, което ни правеше несвободни.
Много от нашите родители платиха тежка цена за тази свобода.
И ако е трудно да се умре за свободата, не по-лесно е да се живее за нея.
Неслучайно след всяка революция, след всяко голямо предоставяне на свобода на улицата, идват най-страшните диктатури. Уплашени от свободата си, хората бързат да я връчат на някой демагог. Най-често или на най-кресливия, или на онзи, който им обещава, че ще живеят чудесно, без да им струва нищо, или че ще ги "оправи" в някакъв къс срок. И той обикновено наистина ги "оправя".
Но да не избираш означава да не си свободен. Сам да си отказваш това, за което много други са страдали. Разбира се, като знак на протест човек може да избере и да не избира, но с това не наказва другиго освен себе си. В крайна сметка – друг ще избере вместо теб...
Знам, че обичаш баба си, но би ли й позволил да избере дрехите, с които да излезеш, приятелите ти, заведенията, където ходиш, или  работата, която ще работиш?

По-добре поръчвай музиката, щом си я платил.
И най-важното – интересувай се какво става с твоята поръчка. Интересувай се кой ще я изпълнява! Как ще харчи парите ти, как ще се отчита за решенията си. Той го прави от твое име.
От теб зависи много. Да изпратиш в управлението хора, които да те представляват. Твоите депутати също са това, което си ти. Доста тъпо звучи, но е факт. Няма случай, в който политиците да са се издигнали над нивото на избирателите си.
Замислял ли си се: Кой ще спечели, ако ти не гласуваш? Ако си отвратен и не участваш, винаги печелят тези, от които си отвратен и са участвали. Колкото повече са отвратените от политиката, толкова повече стават отвратителните в политиката. Големите партии нямат интерес от това ти да гласуваш. Те излизат тогава само с ядрата от най-твърдите си привърженици и с много малко гласове взимат голям процент от властта. По този начин се подменя представителството.
Демокрацията не е отговор на въпроса накъде вървим.
Тя е отговор на въпроса как вървим. Какъв е редът, по който живеем заедно, как вземаме решенията, кой кого слуша и пред кого се отчита. Когато не гласуваш, ти поставяш под съмнение целия този ред. Разбира се – това е твое право. Да поставяш под съмнение всичко. Това е правото на твоя избор. Но запомни едно – гласувайки, ти на първо място защитаваш правото си да правиш или не правиш избор. Това е право, което всеки властник се стреми да ти ограничи. Демокрацията не е най-бързият и най-лесен път. Но тя е пътят, при който има най-малко унижени и оскърбени, тя е пътят, при който всеки върви според силите и волята си, а обществото се грижи за изоставащите или неспособните да вървят. Колко точно да се грижи зависи също от теб, от твоя избор. В каква посока да се движи, колко да ни струва, как да се облечем, какво да ядем. Ядосай се на това, което те дразни. Подкрепи онова, което те кара да се усмихваш.


автор: Любен Дилов-син



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което