Свързани новини

11.10.2019 11:07

Обещанията за заплати няма да ни лекуват след 10 години, смята председателят на НАРСМП

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Обещанията за увеличение на заплатите на медиците няма да ни лекуват след 10 години. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в интервю за Агенция Фокус във връзка с протестите на медиците. Тя обърна внимание, че не само медицинските сестри са тези, които протестират, но също и младите лекари, които имат още по-нисък праг на търпение, ако исканията им не бъдат чути.

„Гледам репортажи по телевизията от протеста на младите лекари. Това са новозавършили лекари и студенти последна или предпоследна година „Медицина“. Тези деца са излезли пред Министерство на здравеопазването и викат: „Чуйте ни, кой ще ви лекува?“. Тези деца говорят по един-два езика, те са смели, знаят си цената на труда и за тях не е проблем да заминат в Скандинавието, в Англия, в Германия, франция, дори в Америка, ако щете“, добави още Кателиева. Тя добави, че младите лекари и медицинските сестри трябва да бъдат съвсем сериозно чути.


„Защото много от медицинските сестри вече са работили в чужбина и почти нищо не ги задържа тук, вместо да отидат да работят в чужбина като болногледачи, после да си получат сертификатите и да започнат да работят до пенсия в тези страни. Младите лекари нищо не ги задържа тук. Те говорят езици, те са свободни и силни хора, израснали във времената на демокрацията и тях трудно можеш да ги убедиш да останат тук за две минимални работни заплати при положение, че след това 3 години ще работят в заробващи условия, където ги пратят. Те ще предпочетат да отидат в Германия, където ще взимат в пъти по-голяма работна заплата, ще получат доста висока квалификация и ще имат перспективи за професионално развитие. Какво правим ние, след като повече от 80 % от работещите в системата на здравеопазването по последни данни, мисля, че бяха на Министерство на здравеопазването, са на възраст над 50 години? Какво правим след 10 години, когато всички ние влезем в пенсионна възраст? Младите ги няма. Кой ще лекува този народ? Няма да го излекуват обещанията. Обещанията не лекуват. Конкретни действия и контрол. Това е начинът системата да тръгне отново. Реформи обещават от колко години, а ние буксуваме на едно и също ниво и даже ставаме все по-зле и по-зле“, посочи още Кателиева.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог