В интервю за новинарския канал "Россия 24" Лавров отбеляза, че някои страни се опитват да използват въпроса за продоволствената сигурност "по най-лошия възможен начин", като обвиняват Москва "в нещо, в което тя не е замесена", и като "замазват очите" на Украйна.

Свързани новини

05.07.2022 13:48

Обединеното кралство се опитва да "проникне" в Черно море: Лавров

Видян 1112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединеното кралство търси "претекст", който да позволи на Кралските военноморски сили да "проникнат" в Черно море и да поемат отговорност за освобождаването на зърнени запаси от украинските пристанища, заяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров.

Киев и западните държави обвиниха Русия, че блокира износа на храни от украинските черноморски пристанища, което според тях е допринесло за повишаването на цените на храните в световен мащаб. Москва отрича това твърдение, като заявява, че предлага безопасно преминаване на товарните кораби, но че Украйна не позволява на гражданските кораби да напускат пристанищата, включително Одеса. Русия също така твърди, че разполагането на морски мини от страна на Киев е създало заплаха за корабоплаването в района.

В интервю за новинарския канал "Россия 24" Лавров отбеляза, че някои страни се опитват да използват въпроса за продоволствената сигурност "по най-лошия възможен начин", като обвиняват Москва "в нещо, в което тя не е замесена", и като "замазват очите" на Украйна.


В този контекст руският министър посочи изявленията на британския премиер Борис Джонсън и външния министър Лиз Тръс. От гледна точка на Лавров те "очевидно се опитват да създадат условия, да намерят претекст за кралските военноморски сили да проникнат в Черно море и да станат почти отговорни за всички процеси по освобождаване на зърно от тези пристанища, които са минирани от украинците и които украинците трябва да разчистят".


Според руския външен министър в действията на западните политици има "много проявления на тези сътресения", особено сега, когато те са изправени пред различни вътрешни проблеми на фона на избори, които трябва да се провеждат "на всеки две, три или четири години" Лавров твърди, че "принципите на неолибералната демокрация" изискват от тези политици да отклоняват вниманието на населението. Ето защо, според министъра, има смисъл да се следят дебатите за възможните предимства на "държавите със силно централно управление" и начините, по които те реагират на различните кризи.


Обединеното кралство също така обеща 10 млн. лири стерлинги (12,1 млн. долара) под формата на материали и оборудване за украинските железници, за да се ремонтира железопътната инфраструктура и да се подпомогне извозването на зърно от страната по железниците. Правителството отделя също така 1,5 млн. паунда (1,8 млн. долара) за разработване на процес на тестване, "за да се установи дали зърното, продавано от Русия на световния пазар, е било незаконно взето от Украйна"


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец