Свързани новини

26.09.2020 14:20

Нужна е консолидация около принципи в политиката и морал в нейното провеждане: Нинова

Видян 3283 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Скъпи делегати, поздравявам ви с избора ви. Този новоизбран състав на конгреса ще заседава в следващите четири години. Пожелавам ви да бъдат ползотворни и успешни. Но преди да започнем към следващите четири години, нека оценим отминалите четири. Започнахме ги с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи и през тези четири години ги изпълнихме", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред съпартийците си на заседанието на 50-ия конгрес, който се провежда днес и утре в зала 1 на НДК и който трябва да утвърди преизбирането й за председател и да гласува ново ръководство. 



   "Първата, още през 2016 обявихме „Правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа.“ Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-тото Народно събрание ПГ на „БСП за България“ внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвените и публично представени алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която ние създадохме, ние започнахме първи и вече е утвърдена от българския парламент. Чрез тези предложения доказахме, че нашата политика за повишаване на доходи, за преизчисляване на пенсии, за въвеждане на по-справедлива и прогресивна данъчна система могат да бъдат финансово обезпечени в рамките на напълно приемливи бюджетни параметри. Последователно беше усилието на ПГ за подпомагане на българското производство и за възстановяване на икономическата роля на държавата като регулатор в ключови сектори. Със серия законодателни инициативи наложихме качествени промени в сферата на здравеопазването и образованието, чрез промяна в статута на търговските дружества на болниците и прекратяване действието на принципа “парите следват ученика“.


Освен чувствителното и устойчиво повишаване на пенсиите, чрез тяхното редовно преизчисляване, настоявахме и предложихме закона за възрастните хора, който да регламентира основни техни права и дължимия от нас обществен комфорт. Настоящият мандат на Народното събрание беше белязан и от приемане на ново антикорупционно законодателство. Една много актуална сега тема. И като че ли се позабрави, че ПГ на „БСП за Бългрия“ се противопостави на идеите на управляващите и представи свои закони, с които да гарантираме независимостта и ефективността на специализирания антикорупционен орган. Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, отправихме 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяване на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тази, на всички други групи, взети заедно.


Внесохме 5 искания на вот на недоверие на правителството, на ГЕРБ и Обединени патриоти. Два от които вота за провал в областта на противодействието на корупцията. Другите за несправяне в сферата на сигурността, здравеопазването и опазването на околната среда. Освен това групата предложи създаването на десетки временни комисии, които да проучат случаите на неизплатени заплати, на замърсяване на питейни води, пропуски и нарушения в дейността на агенция пътна инфраструктура, корупционни практики в изпълнение на програмата за саниране и др. Групата ни активно се възползва и от възможността си да се обръща към конституционния съд. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на НС. 9 закона, 1 решение и 1 отказ. Към момента 4 от исканията ни са уважени от конституционния съд, предстои решаването на 2 от делата. В обобщение, ПГ превърна програмата на партията в реални законодателни действия. Беше изключитело активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати. Вие сте бойци. Благодаря.



На второ място, преди 4 години си поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити задкулисни договорки за власт и облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на НС и министри в кабинета на Борисов. Това би било пагубно. Не само за БСП, но и за България. Опитът на държавите в ЕС, където леви и десни се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей