Така според управляващите бяха приети промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Свързани новини

21.07.2023 17:10

НС отне светкавично концесията на пристанище Росенец

Видян 1774 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 144 гласа "за", 52 "против" парламентът окончателно отне концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл.


По - рано днес със 134 гласа "за", 45 "против" и 14 "въздържали се" парламентът прие решението на първо четене. Против бяха депутатите на БСП и Възраждане.


От ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 41 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 34 депутати гласуваха "против", от ДПС 25 депутати гласуваха "за", от БСП депутати 8 гласуваха "против" и 9 "въздържал се", а от ИТН 4 депутати гласуваха "въздържал се".


При прегласуването от ГЕРБ-СДС 62 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 45 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 35 депутати гласуваха "против", от ДПС 257депутати гласуваха "за", от БСП 10 депутати гласуваха "против" и 10 "въздържал се", а от ИТН 4 депутати гласуваха "въздържал се".


Предложението беше внесено от ГЕРБ – СДС, ППДБ и ДПС. Според тях с прекратяването на концесията ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната.


Припомняме, че си взехме Росенец от Лукойл преди 6 месеца с решение на миналия парламент, което намали цената на горивата у нас с 1 лв. Преди това кабинетът Петков- Нинова облагодетелстваше компанията като си затваряше очите за надценката.


Вчера от ЛУКОЙЛ официално заявява, че всички публично отправени обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността:


"Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.


Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от Държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.


Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец", народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници".


„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.


Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи.


„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД решително отхвърля и всякакви обвинения в политическа ангажираност. Ние стриктно и в пълен обем спазваме законодателството на Република България и Европейския съюз.


„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД е подразделение на трейдинговата компания LITASCO SA, регистрирана в гр. Женева, Швейцария. От своя страна LITASCO SA влиза в състава на LUKOIL INTERNATIONAL GmbH, регистрирано в гр. Виена, Австрия. Всички тези дружества, както и компанията-майка в Групата „ЛУКОЙЛ“ осъществяват своята дейност в пълно съответствие с европейското законодателство.


Кумулативните инвестиции на Групата „ЛУКОЙЛ“ през последните 20 години в България възлизат на над 4,1 милиарда щатски долара, а в страните от ЕС като цяло - на около 14 милиарда щатски долара. Предприятията на Групата в Република България са работодатели на повече от 3,5 хил. работници и служители и осигуряват работни места за над 5 хил. работници и служители на фирми-подизпълнители.


Голословните обвинения от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединения могат да се отразят негативно върху имиджа на бранда и репутацията на нашата Компания, която повечето от нейните работници и служители, клиенти и доставчици продължават да смятат за един от най-добрите работодатели, партньори и клиенти в Европейския съюз. В тази връзка "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация".




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.07.2023 23:40

    Заболелите от синдрома „Филов“ не могат да се видят отстрани. А в огледалото виждат само онова, което си го мислят и му вярват. Вече е невъзможно да чуят и послушат тези, които ще им кажат истината. Пък май няма кой да го направи. Денков сега слуша себе си, вярва си, че знае и правилно преценява и че саможертвата му благородна и ще бъде оценена от историята. Синдромът е поразил мозъка, чувствата, усещанията. И гледаш, уж човекът е нормален, уж всичко му е наред, а говори и върши глупости постоянно. Не се усеща и дори все повече се ожесточава и озверява, докато ги говори.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева