Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от компанията "Лукойл" се очаква да влезе в дневния ред на парламента като извънредна точка. Вчера депутатите от комисията по икономическа политика приеха на първо четене законовите поправки, целящи прекратяването на концесията за нефтеното пристанище.

Свързани новини

21.07.2023 09:27

НА ЖИВО: Прекратяването на концесията на пристанище Росенец влиза в пленарната зала

Видян 472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от компанията "Лукойл" се очаква да влезе в дневния ред на парламента като извънредна точка. Вчера депутатите от комисията по икономическа политика приеха на първо четене законовите поправки, целящи прекратяването на концесията за нефтеното пристанище.

Промените са предложени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според вносителите с прекратяването на концесията ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната.


След като вчера депутатите от комисията по икономическа политика приеха на първо четене законовите поправки, целящи прекратяването на концесията за нефтеното пристанище "Росенец" от компанията "Лукойл", решението се очаква да бъде факт.


В полза на предложението за промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия гласуваха всички членове на комисията без "Възраждане" и БСП.


Председателят на НС предложи в дневния ред за петък да се включат нови 10 точки. БСП, "Възраждане" и ИТН се обявиха против, но дневният ред беше приет. Последваха множество процедури от БСП с предложения за промяна на поредността на точките. И предложения отново отляво за прегласуване на всяко гласуване, предаде Нова тв.


ИТН настояха да бъде изслушан вътрешният министър за охраната на къщата на Бойко Борисов, но предложението беше отхвърлено. Независимият депутат Радостин Василев получи забележка за определението “шарлатанин” към Кирил Петков. "Възраждане" настояха за изслушване на Мария Габриел по темата Северна Македония.


Тошко Йорданов пусна запис с Христо Иванов от трибуната, в което Иванов казва: “нито глас за Пеевски”. И заяви, че Христо Иванов е Лицемер номер 1 на републиката.


Мустафа Карадайъ предложи да се гласува достъп и на Слави Трифонов, а ИТН му отговориха, че искат достъп на Прокопиев и Доган. Тези предложения не бяха подложени на гласуване, а председателят даде почивка.

Припомняме, че си взехме Росенец от Лукойл преди 6 месеца с решение на миналия парламент, като тогава от ПП и БСП не подкрепиха отнемането му, тъй като при своето управление кабинетът Петков – Нинова облагодетелства компанията, правейки се, че не забелязва прибирането на повече от 1 лв. горница над нормалната печалба от всеки литър гориво.

Министерството на транспорта е дало заявка, че може да оперира пристанището, а "Лукойл" ще може да го използва срещу заплащане на такси. Тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу Русия. Междувременно в официална позиция от "Лукойл Нефтохим Бургас" отхвърлиха всички обвинения за данъчни злоупотреби и липса на прозрачност в дейността на компанията.
















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог