Сигурно помните разкритията на 19 минути за тайни срещи на съпредседателя на ПП Асен Василев, докато беше вицепремиер с ръководители на Лукойл, които са близки и до другия вицепремиер по време на редовното правителство Корнелия Нинова, чийто съпруг – митничар дълги години беше директор в структурата на руския гигант

Свързани новини

06.02.2023 09:23

Защо ПП и БСП не подкрепиха отнемането на Росенец от Лукойл? Разбра се кой ще да е платил пиара в Ди Велт за „спасителите на Украйна”

Видян 2864 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сигурно помните разкритията на 19 минути за тайни срещи на съпредседателя на ПП Асен Василев, докато беше вицепремиер с ръководители на Лукойл, които са близки и до другия вицепремиер по време на редовното правителство Корнелия Нинова, чийто съпруг – митничар дълги години беше директор в структурата на руския гигант.


Не е учудващо на този фон, че двете партии не подкрепиха отнемането на концесията за пристанище Росенец в Коалиция Лукойл. Така ги нарекохме още миналата пролет, заради действията им в угода на овладяната от Путин петролна компания, чийто собственик Алекперов беше отстранен в първите дни на войната в Украйна и се утеши да притежава тъжния мол България в София, вдигнат от компания на уж проамериканския олигарх Иво Прокопиев.


От БСП 15 от 19 народни представители се въздържаха, а 4 гласуваха против, също 4 гласуваха против и от ПП, а 26 гласуваха въздържал се – пълен синхрон на двете партии, които облагоделстваха при своето управление в кабинета Петков – Нинова Лукойл, като се правиха, че не забелязват прибирането на повече от 1 лв. горница над нормалната печалба от всеки литър гориво, а после умишлено допълнително надуха цените, като обявиха месеци предсрочно 25 ст. намаление от цените на горивата, подскочили с над 60 ст, докато се въведе мярката, но не за сметка на Лукойл, а на всички данъкоплатци.   


Отнемането на концесията за пристанището, което се явяваше руски анклав със собствена граница и митница у нас, стана по предложение на Петър Чобанов от ДПС и беше подкрепено единодушно от присъстващите депутати от ДБ, ГЕРБ, БВ и партията на Доган.


От днес, 5 февруари, Народното събрание окончателно забрани износа на нефт и нефтопродукти с руски произход от България, освен за Украйна и страни извън ЕС. Парламентът прие законопроекта, внесен от ДПС. С него се въвежда акцизно облагане на продуктите на Лукойл Нефтохим в Бургас. Приходите от акцизите ще отиват за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Тоест, за разлика от мярката на Петков – Нинова, която ще ни донесе и колосална глоба от Европейската комисия, както тя обяви преди дни, този път руснаците ще си платят, а не българските данъкоплатци.


Законопроектът е свързан с дерогацията на ембаргото за вноса на руски петрол. Ембаргото в държавите членки на ЕС влезе в сила от 5 декември, но България получи отсрочка до края на 2024 г.


В края на миналата година Европейската комисия взе решение, че България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни, включително ако е преработен. Ограниченията засягат нефтената рафинерия в Бургас Лукойл Нефтохим. От договарянето на дерогацията досега България свободно изнасяше нефтопродукти, въпреки наложените от ЕС санкции върху износа на руски горива. Новите санкции правят тази практика невъзможна.


Чобанов обясни, че парламентът може като законодателен орган да зададе рамките, в които да се движи изпълнителната власт. Идеята на ДПС е дерогацията да не се прилага, а да бъде прекратена концесията.


Депутатът от ДПС е на мнение, че концесията на Лукойл е трябвало да бъде прекратена незабавно под действието на регламента за санкциите.


"Ние като Народно събрание, без да изменяме по същество Закона за концесиите, просто вкарваме и в него нормите на регламента, за да сме сигурни, че те ще бъдат спазвани и предлагаме концесията да бъде прекратена, действията по опериране на пристанището да се поемат от държавата и този, който ползва това пристанище да внася съответните такси", обясни той.


На опасенията на Възраждане, че така България ще изгуби единственото си нефтено пристанище, Чобанов отговори: "Пристанище има и ще продължава да има. Пристанището си е там, физически съществува. То ще си е такова, каквото е в момента, просто концесионната такса ще бъде заменена с таксата за заплащане на услугата", каза той.
Факт е, че до даването на концесията през март 2011 г., пристанището си е работело като държавно и е печелело доста добре от това, не е била отдавана на чужда страна граница и митница там, което прави невъзможно проследяването на минаващото през порта, както ставаше 12 години наред. От което произлизаха и измамите – представяне на руски петрол Уралс за висококачествен и 30 долара по-скъп Брент, което пък вместо реалната цена на дизела 1,90 лв. го прави да струва 3,06 лв. днес в София.


Вече май започва да се разбра и кой плати 26 000 долара за адверториала – пиар – публикацията на Асен Василев и Кирил Петков в Ди Велт и Политико неотдавна. Напомняме, че на въпрос на 19 минути от ПП така и не коментираха публикацията и начина на разплащане по нея. Тъй като в статията Лукойл беше героизиран лично от Петков и Василев като „спасител”, заедно с тях, на Украйна в първите месеци на войната, посредством таен износ на горива за нея, без друго беше очевидно кой би могъл да има полза от публикацията, в която благотворителност. Естествено, няма нищо лошо. Ди Велт сам е публикувал тарифа за такъв вид статии и няма нищо незаконно хора и фирми да се възползват от нея.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог