Когато Ардерн стана министър-председател през 2017 г. на 37-годишна възраст, тя беше третата жена лидер на Нова Зеландия и един от най-младите лидери в света. В рамките на една година тя ражда на поста си - едва вторият световен лидер, който някога е правил това.

Свързани новини

19.01.2023 13:12

Новозеландският лидер Джасинда Ардърн обяви шокираща оставка преди предстоящите избори

Видян 387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви в четвъртък, че до няколко седмици ще се оттегли, за да избере нов лидер, като заяви, че не вярва, че има сили да се бори за преизбиране на изборите през октомври, предаде CNN.

На пресконференция Ардърн заяви, че мандатът ѝ ще приключи на 7 февруари, когато очаква да положи клетва новият министър-председател от лейбъристите, макар че "в зависимост от процеса това може да стане и по-рано"

"Решението беше лично мое", каза Ардърн. "Ръководството на една държава е най-привилегированата работа, но и най-трудната. Не можете и не бива да вършите работата си, ако не разполагате с пълен резервоар и малко резерв за непланирани и неочаквани предизвикателства. "

"Вече нямам достатъчно енергия, за да се справя с работата", добави тя.

Когато Ардърн стана министър-председател през 2017 г. на 37-годишна възраст, тя беше третата жена лидер на Нова Зеландия и един от най-младите лидери в света. В рамките на една година тя ражда на поста си - едва вторият световен лидер, който някога е правил това.


Тя беше преизбрана за втори мандат през 2020 г. Победата ѝ беше подкрепена от подхода на правителството ѝ към пандемията Covid-19, в резултат на който Нова Зеландия наложи едни от най-строгите гранични правила в света, разделяйки семействата и затваряйки почти всички чужденци за почти две години.


В четвъртък Ардърн говори откровено за натоварването, което й е причинила работата, и размишлява върху различните кризи, с които се е сблъскало нейното правителство, включително пандемията и терористичната атака в Крайстчърч през 2019 г. , при която загинаха 51 души в две джамии.

Нападението беше ключов момент за лидерството на Ардърн, а бързата ѝ реакция получи широка подкрепа. Тя бързо въведе реформи в закона за оръжията, носеше хиджаб, за да покаже уважението си към мюсюлманската общност, и публично заяви, че никога няма да каже името на предполагаемия нападател.


"Единственият интересен аспект, който ще откриете, е, че след шест години на големи предизвикателства аз съм човек. Политиците са хора", казва тя. "Даваме всичко от себе си толкова дълго, колкото можем, а след това идва време. А за мен е време. "

Ардърн изтъкна и постиженията, постигнати по време на мандата ѝ, включително законодателството в областта на изменението на климата и детската бедност. "Не бих искала последните пет години и половина да са свързани само с предизвикателствата. За мен напредъкът също е важен", казва тя.

Брайс Едуардс, политолог в новозеландския университет "Виктория" в Уелингтън, заяви, че оставката на Ардърн е "шокираща", но не и напълно изненадваща.

"Тя е възхвалявана в целия свят, но правителството ѝ се срина в социологическите проучвания", каза той.

Следващите общи избори в Нова Зеландия ще се проведат на 14 октомври.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни