Нова Зеландия става първата държава в света, която смята изцяло да освободи следващите поколения от тютюнопушенето. С нов закон властите в страната въвеждат увеличаваща се минимална възраст за тютюнопушене, чиято крайна цел е децата до 14-годишна възраст никога да не получат право законно да си купуват цигари

Свързани новини

13.12.2022 13:45

Нова Зеландия забранява цигарите за следващите поколения

Видян 717 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова Зеландия става първата държава в света, която смята изцяло да освободи следващите поколения от тютюнопушенето. С нов закон властите в страната въвеждат увеличаваща се минимална възраст за тютюнопушене, чиято крайна цел е децата до 14-годишна възраст никога да не получат право законно да си купуват цигари, предаде в. Сега.

Наред с увеличението на минималната възраст се въвеждат допълнителни ограничения, които трябва да направят тютюнопушенето по-трудно достъпно и по-скъпо. Допустимото количество никотин в тютюневите изделия ще бъде драстично намалено и те ще се продават в специални магазини, а не както досега - в супермаркети и пр. Увеличават се и субсидиите за здравни кампании.

Магазините, в които ще могат да се продават цигари, ще бъдат намалени на една десета от сегашния им брой - от 6000 на само 600 в цялата страна. Така Нова Зеландия смята до 2025 г. да стане държава без тютюнев дим. "Години наред позволявахме на тютюневите компании да печелят, правейки смъртоносния си продукт все по-пристрастяващ. Това е отвратително и крайно странно. Регулацията на един сандвич в момента е по-строга отколкото на една цигара", коментираха от здравното министерство при обявяването на промените.

България е на първо място по тютюнопушене в ЕС и на първо място по смъртни случаи вследствие на тютюнопушене. За съжаление, бъдещите поколения не просто не са защитени от този смъртоносен навик, а нашите подрастващи също не отстъпват първото място по тютюнопушене в Европа. От години мерки и кампании по този въпрос няма - много заведения нарушават забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, а с т.нар. зимни градини то е на практика легално почти навсякъде. За ограничение на никотина и пристрастяващите добавки в цигарите изобщо не се отваря дума. Смята се, че пазарът на цигари у нас възлиза на около 3,5 млрд. лв. за 2021 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.12.2022 14:51

    България е на първо място по тютюнопушене в ЕС и на първо място по смъртни случаи вследствие на тютюнопушене. Стига сте лъгали. Българите умират от генетични и автоимунни заболявания! Не че е добре да се пуши, особено в тийнейджърска възраст защото, не дай боже, може да останеш дребен - никотинът все пак е някаква дрога, слаба, но дрога и влияе на хормоналното развитие . Аз пропуших и пих алкохол за първи път на 21. Що така Нова Зеландия не казват нищо за силната дрога? Или може би това е целта - дрогиране оФчото стадо.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.